Terug naar overzicht

Recept voor goudsbloemzalf

Categorie
Recept voor goudsbloemzalf

Maak zelf zalf van goudsbloemen (Calendula). Deze zalf is een goed eerste hulpmiddel bij (schaaf)wondjes, huidirritaties, verbranding door de zon en eczeem.

Deze zalf is een goed eerste hulpmiddel bij (schaaf)wondjes, huidirritaties, verbranding door de zon en eczeem.

Ingrediënten

  • 100 ml plantaardige olie (bijvoorbeeld jojoba-olie of amandelolie)
  • 200 gram verse goudsbloemblaadjes of 100 gram gedroogde bloemblaadjes
  • 15-20 gram biologische bijenwas
  • Pan
  • Vergiet en/of kaasdoek
  • Bakje om de olie in op te vangen
  • Goed afsluitbare pot om de zalf in te bewaren (bij de apotheek zijn afsluitbare potjes verkrijgbaar)

Gedroogde bloemen zijn sterker dan verse bloemen. Je kunt gedroogde goudsbloemen kopen in biologische winkels of op de website van Jacob Hooy (www.jacob-hooy.nl).

Het beste resultaat krijg je door een stuk kaasdoek in een vergiet te leggen. Vervolgens de olie er rustig in doen en uiteindelijk de randen van de doek pakken zodat alle olie onderin zit in een soort bol en dan voorzichtig draaien (let op: de olie is heet).

Bereiding

Zet de olie au bain-marie op het vuur met daarin zo veel bloemblaadjes dat het roeren in de olie moeilijk gaat. Dit minimaal 48 uur laten trekken op een zacht vuur. Een oud petroleumstelletje is hier erg geschikt voor. Daarna afzeven en de gezeefde olie weer op het vuur zetten (au bain-marie).

Voeg dan 10 gram biologische bijenwas toe en wacht tot deze is opgelost. Laat één druppel vallen en kijk hoe het opdroogt/stolt. Heeft het nog niet de dikte die je prettig vindt, voeg dan een klein beetje bijenwas toe. Laat vervolgens weer een druppel vallen om te kijken hoe het opdroogt/stolt. Herhaal dit tot je de juiste dikte hebt bereikt. Als het taai is, zit er te veel bijenwas in.

Wanneer alles klaar is, doe je het geheel in een goed afsluitbare pot. De zalf is een jaar houdbaar.

Een tip

Voor een sterkere zalf kun je er na de eerste keer afzeven nog een tweede hoeveelheid bloemblaadjes bij doen en deze op dezelfde manier verwerken.

Door anderen gelezen