Recept: hapjes voor bij de mocktail - Happinez
Terug naar overzicht

Recept: hapjes voor bij de mocktail

Categorie
Recept: hapjes voor bij de mocktail

‘Mocktails’ noemen ze ze in Amerika. 
Even lekker en verleidelijk als gewone cocktails, maar zonder een procentje alcohol. Met deze hapjes die je ernaast serveert, zijn ze nóg lekkerder.

Sesamcrackertjes met labneh en citroenolie

Hapje voor 4-6 personen

Ingrediënten:

  • 250 gram Turkse yoghurt
  • 140 gram bloem
  • ½ theelepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 3 theelepels olijfolie
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 3 eetlepels ongeroosterd sesamzaad
  • Zoutvlokken (flakes)
  • Citroenolie
  • Sesamzout

Bereiding:

Doe voor de labneh 250 gram Turkse yoghurt in een theedoek en hang deze in een zeef. Roer er wat zout doorheen en laat de yoghurt in een paar uur uitlekken tot een dikke massa.
Verwarm de oven voor op 230 °C. Bestuif een groot vel bakpapier met wat bloem. Meng 140 gram bloem met ½ theelepel suiker en 1 theelepel zout. Voeg 3 theelepels olijfolie, 2 eetlepels gedroogde oregano, 3 eetlepels ongeroosterd sesamzaad en ¾ deciliter water toe en roer dit tot een zacht, plakkerig deeg. Misschien moet je nog een of twee eetlepels water meer toevoegen om alle bloem erbij te krijgen.
Vorm het deeg op het bakpapier in een vierkant. Bestrooi licht met bloem en rol uit tot iets dunner dan een halve centimeter. Als het deeg terug krimpt als je het uitrolt, laat het dan 5 minuten rusten voor je verder rolt. Bestrijk het deeg met een kwastje licht met water en bestrooi met wat zoutvlokken (flakes). Steek nu voorzichtig – zodat het bakpapier heel blijft – met een rond stekertje zoveel mogelijk ronde crackertjes uit het deeg. Schuif het bakpapier met de deegrondjes op een bakplaat, schuif in de hete over en bak ze 12-15 minuten tot de randjes goudbruin zijn en ze een beetje opbollen. Let op: hoe dunner het crackertje hoe sneller gaar. Laat ze goed afkoelen om knapperig te worden. Rooster 3 eetlepels sesamzaad 1 minuut in een droge koekenpan en stamp samen met wat zoutvlokken fijn in een vijzel. Schep op elk crackertje een lepeltje labneh, een druppel citroenolie, en bestrooi met wat sesamzout.
Tip: het is ook mooi om de labneh lichtgroen te kleuren met peterseliepuree, gemaakt van een half bosje peterselieblad, gepureerd met weinig water.

Hartig taartje met een vulling van vijg, blauwe kaas, barberries en walnoot
voor ± 12 stuks

12 zachte niet te kleine gedroogde vijgen
2 el fijngesneden dille

Nodig: kleine (muffin) vormpjes (waar de vijg precies in past)

Ingrediënten:

  • 100 gram bloem
  • 50 gram koude boter
  • 1 theelepel sumak
  • Snuf zout
  • 50 gram walnoten
  • 100 gram roquefort
  • 2 eetlepels barberries
  • 12 zachte, niet te kleine gedroogde vijgen
  • Dille

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Meng 100 gram bloem met 50 gram koude boter, in blokjes gesneden, 1 theelepel sumak* en een snuf zout kort tot een stevig deeg. Verpak in plasticfolie en leg een half uurtje in de koelkast. Rooster 50 gram walnoten een minuutje in een droge koekenpan en hak ze fijn. Roer 100 gram roquefort los met een vork en vermeng met de gehakte walnoten en 2 eetlepels barberries*. Haal het deeg uit de koelkast en rol dun uit. Vet een plaat met kleine (muffin)vormpjes in met boter en bestuif met bloem. Bekleed met het deeg en bak de bodempjes 10 minuten blind.
Snijd 12 zachte, niet te kleine gedroogde vijgen open tot een zakje en vul ze met een gulle lepel vulling. Druk ze een beetje dicht (je mag de vulling wel blijven zien) en zet de dikke, gevulde vijgen in de voorgebakken bodems. Bak in 10 minuten verder af tot de taartjes goudbruin zijn. Bestrooi met wat fijngesneden dille en serveer.

*Sumak, rozenwater, barberries en oranjebloesemwater zijn o.a. te koop bij Turkse supermarkten. Niet bij u in de buurt? Online bestellen kan ook, bijvoorbeeld bij www.nadiaenmerijnsouq.nl

Deze mocktailproductie is tot stand gekomen met behulp van www.cocktailboutique.nl, www.miss-marple.nl, www.thingsfordrinks.com en www.wonenmetlef.nl

Meest populair