Recept: kokosgalette met mispels en pruimen - Happinez
Terug naar overzicht

Recept: kokosgalette met mispels en pruimen

Categorie
Recept: kokosgalette met mispels en pruimen

Op streekmarkten, bij biologische telers en 
in oude tuinen kom je ze nog weleens tegen. Bijzondere appeltjes en bijna vergeten fruit als mispels en kwetsen. Koop of pluk ze als 
je de kans krijgt: je maakt er de lekkerste gerechten mee.

Met mispels en pruimen, bijvoorbeeld:

Kokosgalette met mispels en pruimen

Ingrediënten:

  • 1¾ deciliter kokosolie
  • 2 eet lepels honing
  • 400 gram speltmeel
  • 100 gram hazelnootmeel
  • 2 biologische eieren
  • 200 gram mispels
  • 1 onbespoten sinaasappel
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • bloem
  • 4 eetlepels extra hazelnootmeel
  • schep geitenkwark
  • 50 gram grofgehakte hazelnoten

Bereiding:
Smelt 1¾ deciliter kokosolie en 2 eet lepels honing in een steelpan op laag vuur en laat afkoelen. Meng 400 gram speltmeel en 100 gram hazelnootmeel in een grote mengkom. Voeg een derde van het afgekoelde kokosoliemengsel toe en wrijf deze mix met je vingertoppen tot een kruimig deeg. Voeg 2 biologische eieren en nog een derde deel van het kokosoliemengsel toe en kneed tot een klonterige massa. Schenk de rest van 
het kokosoliemengsel erbij en kneed tot een zacht deeg. Voeg, als het te droog is, een of meer eetlepels ijskoud water toe.

Stort het deeg op een licht met bloem 
bestoven werkblad en vorm er een mooie bal van. Duw een beetje plat, verpak in plasticfolie en laat 15 minuten rusten in de koelkast – liever niet langer, want dan wordt uitrollen lastiger. Laat té koud deeg eerst even op kamertemperatuur komen.
Verwarm de oven voor op 220 °C. 
Halveer intussen 200 gram pruimen* 
en verwijder de pitten. Schil 200 gram mispels, halveer ze en verwijder de pitten. Doe de vruchten in een kom en rasp de schil van 1 onbespoten sinaasappel erboven. Pers de vrucht uit en voeg 
2 eetlepels van het sap en 1 eetlepel kokosbloesemsuiker toe. Zet even weg.

Bekleed je werkblad met een stuk bak papier en bestuif licht met bloem. Leg het deeg erop en leg er een tweede stuk bakpapier op. Rol het deeg met een deegroller voorzichtig uit tot een ovale lap van circa 30 x 50 cm. Door de kokosolie breekt het deeg sneller; door het 
tussen bakpapier uit te rollen blijft ’t mooi heel en plakt het niet aan de deegroller. Leg het deeg met bakpapier en al op een bakplaat en verwijder het bovenste stuk papier. Bestrooi het deeg met 4 eetlepels extra hazelnootmeel; laat rondom een rand van 8 cm vrij. Verdeel de vruchten over het hazelnootmeel en vouw de 
rand voorzichtig over de vruchten. Duw scheurtjes aan de rand goed dicht om te voorkomen dat het vocht uit de vruchten er tijdens het bakken uitloopt. Bak de galette in het midden van de oven in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Serveer met een schep geitenkwark 
en bestrooi met 50 gram grofgehakte hazelnoten.

Eet smakelijk!

Meest populair