Recept voor een soep van geroosterde biet en venkel - Happinez
Terug naar overzicht

Recept voor een soep van geroosterde biet en venkel

Categorie
Recept voor een soep van geroosterde biet en venkel

Helder, dik, gefermenteerd of niet, de rijkheid aan ingrediënten en de volheid van smaak maakt van soep echt ‘comfort food’. Deze soep van geroosterde biet en venkel is gemaakt voor een zwoele zomeravond.

De geschiedenis van soep is waarschijnlijk zo oud als de geschiedenis van het koken zelf. Het samenvoegen van ingrediënten die rauw niet makkelijk te verteren zijn en ze zacht en gaar koken in een grote pot met water is waarschijnlijk het begin geweest van welke culinaire traditie dan ook.

Hierbij het recept van een verwarmende maar frisse en ook nog eens prachtig gekleurde soep.

Nodig

  • 3 bosbietjes (± 500 gram)
  • 1 flinke venkelknol
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 liter groente- of kruidenbouillon
  • 1 laurierblaadje
  • 1/3 komkommer, geschild, zaadlijst verwijderd
  • 1/2 rode ui
  • enkele radijsjes
  • 1 sinaasappel
  • zout en versgemalen peper
  • donker boerenbrood

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C. Was de bietjes en snijd bijna het groen eraf. Kwast ze in met olie en wikkel ze in aluminiumfolie. Rooster ze in de oven gedurende vijf kwartier. Snijd de harde kern uit de venkel en houd de groene takjes apart. Snijd venkel en selderij in kleine stukken. Schil en snipper de ui. Verhit de olijfolie in een flinke soeppan. Voeg de venkel, selderij en ui toe en laat vijf minuten op matig vuur fruiten.

Giet de hete bouillon erbij en voeg de laurier toe. Laat twintig minuten zachtjes koken. Pel of schil de geroosterde bietjes, snijd ze in grove stukken en voeg die toe aan de soep. Verwijder de laurier en pureer de soep met een staafmixer.

Snijd de komkommer, rode ui en radijs in piepkleine blokjes, knip het groen van de venkel erover. Rasp de sinaasappel en meng wat van de geraspte schil door de salade. Zet het komkommermengsel tot gebruik in de koelkast. Pers de sinaasappel uit en roer het sap door de soep.

Breng de soep op smaak met zout en peper. Verdeel de soep over vier kommen en strooi het komkommermengsel erover. Serveer met donker boerenbrood.

Dit recept komt uit het Good Food kookboek, waarin je maar liefst 80 vegetarische recepten vindt uit de wereldkeuken.

Dit vind je vast ook leuk