Sporten oppakken? Maak gebruik van de maanfasen

Sporten oppakken? Maak gebruik van de maanfasen Sporten oppakken? Maak gebruik van de maanfasen Sporten oppakken? Maak gebruik van de maanfasen

Wil je sporten (weer) oppakken? Misschien kunnen de maanfasen je helpen om weer in een goed ritme te komen.

Het is zover: je hebt besloten je sportdoelen nieuw leven in te blazen. Discipline, volharding en structuur zijn daarbij nodig, want (bijna) niemand wordt wakker met positieve gedachten over de burpees die tijdens de ochtendbootcamp voorbij zullen komen. Maar als je je sportritme vol wilt houden, is luisteren naar je lichaam het belangrijkst. Dat is lastig, zeker als je een fanatieke of juist helemaal geen fanatieke sporter bent.

Wat te doen? Laat de maan helpen. Ontdek welke activiteiten het beste aansluiten op de maanfasen nieuwe, wassende, volle en afnemende maan. Download een app waarmee je de maanfasen kunt volgen en stem je sportschema daarop af.

Nieuwe maan

Yin Yoga | Yoga Nidra | Wandelen

Maan niet te zien aan de hemel? Dan is het nieuwe maan. De periode richting volle maan komt er weer aan en dat voelt als in de startblokken staan: opgetogen, enthousiast en bruisend van nieuwe ideeën. Een mentale energie, want lichamelijk voel je je om dit moment vaak vermoeid. Je hebt niet zoveel behoefte om dingen te ondernemen. Als je weet dat je gevoelig bent voor de invloed van de maanfasen, probeer daar dan rekening mee te houden door je agenda vrij te houden tijdens nieuwe maan. Richt je naar binnen. Volg een les Yin Yoga waarbij je spieren tot rust komen, of mediteer diep tijdens een Yoga Nidra les. Nieuwe maan is ook een goed moment om je wandelschoenen aan te trekken en de natuur in te gaan. Vermijd bootcamp- en circuittrainingen in deze periode. Je spieren hebben tijdens nieuwe maan (nog) meer moeite om zich daartoe te zetten en om zich na de training weer te herstellen.

Online training Leef met de maan

  • Ontdek wat de kracht van de maan voor jou kan doen

  • Tijdelijk cadeau: Moon Journal

  • Met 8 lessen — één voor elke maanfase + 4 bonuslessen

  • Meer dan 5.900 trainees gingen je voor

Wassende maan

Hardlopen | Bodypump | Ashtanga Yoga | Vinyasa Yoga

De zon gaat per dag een steeds groter deel van de maan verlichten na nieuwe maan, totdat de maan weer vol is. Wil je soepeler worden? Sneller, slanker, sterker? Je energie neemt toe en dat maakt de periode van de wassende maan bij uitstek geschikt om aan sportdoelen te werken. Opbouw is hierin belangrijk. Trainen voor de marathon? Begin op de dag na nieuwe maan. Je gewichten opbouwen tijdens de Body Pump les? Zelfde verhaal. Als het je doel is om soepeler te worden: kies voor de actieve yogavorm Ashtanga of Vinyasa. Bij deze yogavormen beoefen je in een redelijk hoog tempo meerdere yogaposes achter elkaar in een flow. Je ademhaling speelt hierin een belangrijke rol. Als je dit vaak oefent, kunnen deze vormen van yoga zich ontwikkelen tot meditatie terwijl je traint. Iets om naar te streven.


Volle maan

Bootcamp | Squash | Hatha Yoga | Tai Chi | Qi Gong

Tijdens volle maan barst je van de energie; zowel mentaal als fysiek. Je kunt je er zelfs onrustig door voelen en er slecht door slapen. Ook ben je vaak emotioneler in deze periode. Het is enerzijds een moment om te mediteren en te ervaren wat je in de afgelopen periode hebt bereikt, waar je nu staat en hoe je je daarbij voelt. Anderzijds zoekt die suizende energie naar een uitweg. Een goed moment voor een sport waarin je samen bezig bent en veel kwijt kunt. Bootcamp, squash of volleybal bijvoorbeeld. Maar als de periode van de wassende maan voor jou niet zo’n prettige was, kan het zijn dat je geen behoefte hebt aan gezelschap. Zoek een combinatie van beweging en meditatie als Hatha Yoga, Tai Chi of Qi Gong en ervaar de energie in je lijf. Hoe je je ook voelt, laat je energie vrij. Dat is bij volle maan het belangrijkst.

Afnemende maan

Hardlopen | Ashtanga Yoga | Vinyasa Yoga | Yin Yoga

De maan wordt langzaamaan steeds een stukje minder verlicht door de zon, totdat de maan niet meer te zien is (nieuwe maan). In deze periode neem je afscheid van wat niet meer belangrijk voor je is en maak je ruimte. Je gaat verder met voor jou belangrijke doelen die je al aan het verwezenlijken was tijdens wassende maan. Een mooi moment dus om het sportritme waar je tijdens wassende maan mee bent begonnen, voort te zetten. Let er wel op dat je energie tegen het einde van deze maanfase afneemt en houd daar rekening mee in je sportplanning. Loop wat minder kilometers hard en kies voor een minder actieve yogales. Wees niet te streng voor jezelf, doe waar je behoefte aan hebt, maar blijf wel in beweging.

Meer weten?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over de maanfasen?

Yogahoudingen voor elke maanfase.

Volgend artikel
Vata-seizoen: dit is hoe je met ayurveda deze herfst in balans blijft
Vata-seizoen: dit is hoe je met ayurveda deze herfst in balans blijft