Yogahoudingen voor elke maanfase

Yogahoudingen voor elke maanfase Yogahoudingen voor elke maanfase Yogahoudingen voor elke maanfase

De maan heeft invloed op hoe je je voelt, zowel lichamelijk als geestelijk. Tijdens volle maan barst je bijvoorbeeld van de – niet altijd alleen maar positieve – energie, terwijl je tijdens nieuwe maan meer behoefte hebt aan ontspanning. Deze yogahoudingen passen bij de verschillende fases van de maancyclus.

Nieuwe maan: kindhouding

De donkere nacht van nieuwe maan is het begin van een nieuwe maancyclus. De maan is onzichtbaar en stil in deze fase en nodigt je uit om naar binnen te keren en te luisteren naar je intuïtie. Vaak heb je tijdens nieuwe maan wat minder energie. Dit is dan ook hét moment om uit te rusten, te reflecteren en intenties te zetten voor de komende tijd.

Deze ontspannende variatie op de kindhouding helpt je om stress los te laten en kalmeert je hersenen. Ga op handen en knieën zitten, met je knieën tegen elkaar en de bovenkant van je voeten tegen de mat. Laat je billen op je hielen zakken en buig je bovenlichaam voorover. Je buik en borst rusten nu op je bovenbenen en je voorhoofd op de grond. Leg ja armen langs je lichaam naar achteren, met de handpalmen omhoog. Blijf een aantal minuten in deze houding terwijl je rustig ademhaalt en steeds verder ontspant.

Wassende maan: halve maan

Gedurende wassende maan wordt de maan steeds groter. In deze periode kun je werken aan de intenties die je tijdens nieuwe maan hebt gezet. Ga op onderzoek uit, stel doelen, maak plannen en gebruik je creativiteit.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

De halvemaanhouding is goed voor zelfvertrouwen, kracht en balans. Ga rechtop staan in de berghouding, met je voeten op schouderbreedte. Buig nu voorover en plaats je handen voor je op de grond – gebruik eventueel een blok of buig door je linkerknie als je niet bij de grond kunt. Strek je linkerbeen achteruit en draai tegelijk iets uit zodat je linkerheup boven je rechterheup is. Reik met je linkerarm omhoog, open je borst en volg je vingers met je blik. Wissel van kant na vijf ademhalingen.

Volle maan: kameel

Tijdens volle maan zit je meestal vol energie. De invloed van de maan is op haar sterkst in deze fase. Als je er gevoelig voor bent, kun je last hebben van onrustige gevoelens en (nare) dromen en emotioneler zijn dan anders. Belangrijke beslissingen kun je beter even uitstellen. Dit is een goede periode om de puntjes op de i te zetten van de doelen en projecten waar je mee bezig bent, maar maak ook tijd voor ontspanning.

De kameelhouding opent je borst en keel en helpt bij het losmaken van wat vastzit. Kom op je knieën zitten met je benen op heupbreedte en de bovenkant van je voeten tegen de mat. Je heupen zijn recht boven je knieën. Plaats je handen in je onderrug en span je buikspieren aan. Beweeg nu, met je schouders naar achteren en weg van je oren, langzaam achterover. Zet je handen op je hielen. Kun je er niet bij? Krul dan je tenen in de mat zodat je hakken iets omhoog komen, of gebruik een blok om op te steunen. Buig je hoofd achterover, haal ongeveer tien keer diep adem in deze houding en kom dan voorzichtig weer omhoog.

Afnemende maan: kleermakerszit

De maan wordt, in opmars naar de volgende nieuwe maan, langzaamaan steeds minder zichtbaar. Dit is een periode van rust en loslaten. Reflecteer op de intenties die je tijdens nieuwe maan gezet hebt en bereid jezelf voor op de volgende maancyclus.

Online training Leef met de maan

  • Ontdek wat de kracht van de maan voor jou kan doen

  • Tijdelijk cadeau: Moon Journal

  • Met 8 lessen — één voor elke maanfase + 4 bonuslessen

  • Meer dan 5.900 trainees gingen je voor

De kleermakerszit is heel geschikt om te mediteren, want deze asana helpt je om naar binnen te keren. Ga rechtop zitten, kruis je enkels en laat je knieën naar buiten vallen. Je kunt eventueel een opgevouwen dekentje onder je billen leggen. Duw je handpalmen tegen elkaar aan en breng ze voor je borst. Adem heel bewust in en uit, richt je blik naar binnen en laat wat je niet meer nodig hebt op een uitademing los. Blijf tenminste tien ademhalingen in deze houding.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over yoga?

Volgend artikel
Dit is wat je kunt leren van je lichaam
Dit is wat je kunt leren van je lichaam