Trouw aan jezelf blijven met tantra

Trouw aan jezelf blijven met tantra Trouw aan jezelf blijven met tantra Trouw aan jezelf blijven met tantra

Wat als seks, aanraking en intimiteit meer zouden zijn dan een fysieke sensatie? Wat als tantra een manier is om jezelf beter te leren kennen en je intuïtie te ontwikkelen, zodat je altijd trouw aan jezelf kunt blijven? We delen 3 tantra oefeningen die hierbij kunnen helpen.

Voor sommigen betekent ‘tantra’ niets anders dan seks, voor anderen is het een weg die leidt naar heling, connectie en innerlijke vreugde. Een weg die je terugbrengt naar wie je werkelijk bent en je helpt ontdekken wat je wilt. Kjell en Madelief van Pantra creëeren een veilige plek voor deze weg van individuele en universele groei, door middel van workshops en retreats.

Levensenergie

Tantra helpt je jezelf door en door te leren kennen. Het helpt je in contact te komen met de goddelijke levensenergie die iedereen in zich heeft. Het contact met deze bron van energie geeft je de kracht om ieder obstakel te overwinnen. Als je deze kracht weet te vinden, kun je emotionele ballast, schaamte en onzekerheid toestaan en doorvoelen, waardoor deze gevoelens jou niet langer in hun greep houden. Alle stukjes van jou mogen er zijn, en je bent volledig aanwezig in je eigen lichaam en leven. Je ervaart dan de liefde, het leven en jouw unieke kwaliteiten als mens voller en dieper.

Tantra is een mystieke traditie en kent haar oorsprong in India. Wie tantra beoefent, leert manieren om de vele (en vaak tegenstrijdige) kanten van zichzelf in harmonie naast elkaar te laten bestaan. Dat kan samen met een partner of tantra-vriend(in), maar kan ook prima alleen. Drie suggesties:

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

1. Maak contact met je levensenergie

Wrijf je handen tegen elkaar en plaats één hand op je hart en één hand onder je schaambeen. Voel de warmte van je handen on deze twee krachtplekken ip je lichaam stromen. Adem diep in en uit. Voel je de energie tussen deze twee plekken circuleren? Dat is je levensenergie.

2. Kijk jezelf in de ogen

Pak een handspiegel en kijk in één van je ogen (links als je rechtshandig bent, rechts als je linkshandig bent). Adem diep in en uit en blijf dan in je oog staren. Als je wilt kun je een gesprek met jezelf aangaan, maar je mag ook in stilte blijven. Probeer één van deze zinnen om een gesprek te beginnen:

  • Ik houd van je omdat…
  • Ik vergeef je voor…
  • Als ik echt van je hield, dan zou ik…
  • Omdat ik echt van je houd, zal ik…

Misschien barst je in lachen uit, misschien in tranen of misschien heb je het idee dat er iets heel geks gebeurt. Hoe dan ook, jezelf recht in de ogen kijken is een transformerende, intieme oefening en een vorm van zelftherapie.

Je kunt deze oefening ook met een partner doen: spreek af of jullie in gesprek gaan of stil blijven, zet een timer voor een aantal minuten (begin kort, met 5 minuten) en kijk elkaar aan.

3. Leer van je lichaam te houden

Door van jezelf te houden en alle stukjes van jou volledig toe te staan, leer je het leven te omarmen en volledig te ervaren. Maak eens een warm bad voor jezelf met geurige olie, kaarsjes, wierook en bloemen. Maak van je badkamer een tempel. Stap in bad, raak je hart aan met je hand en groet jezelf liefdevol. Adem diep in en uit en laat de spanning uit je lichaam wegvloeien. Raak dan met aandacht elk deel van je lichaam aan en zeg of denk er iets liefdevols bij. Deze oefening kun je ook onder de douche doen.

Meer lezen over tantra?

Drie redenen om je wél in tantra te verdiepen (het gaat niet alleen over seks).

Volgend artikel
Hoe ‘tantra’ ben jij? Doe de test
Hoe ‘tantra’ ben jij? Doe de test