Vegatopia is vrolijk en vegetarisch - Happinez
Terug naar overzicht

Vegatopia is vrolijk en vegetarisch

Categorie
Vegatopia is vrolijk en vegetarisch

Lekker vegetarisch voor iedereen: op vegatopia.com  zijn al twintig jaar inspirerende recepten zonder vlees en vis te vinden. De recepten zijn vrolijk, een beetje gek en niet te ingewikkeld. Om het twintigjarig bestaan te vieren, worden de lekkerste recepten gebundeld in Vegatopia – Het kookboek.
Origineel en snel.

Naast originele gerechten als pastinaak tarte tatin, een bietenburger, bitterballen van rookkaas en wilde tiramisu, vind je in dit boek ook gerechten die je snel en makkelijk maakt, zoals risotto met lentegroenten, zoete aardappelcurry en avocado komkommersoep met pecannoten. Daarnaast staan in het boek handige tips voor vegetarisch eten met kinderen, een geslaagde vegetarische barbecue (geen verkoolde vegaburgers meer), afwisselende lunches en favoriete producten uit de toko.

Voor elke dag een recept

De recepten in het boek zijn ingedeeld naar de dagen van de week. Van makkelijke maandag tot vrijdag snackdag, feestelijke zaterdag en zoete zondag: voor elke dag is een recept. Niets let je overigens om de bietenburger van woensdag op donderdag te eten, of de lekkere snacks van vrijdag op zaterdag.

Ben je benieuwd naar zo’n lekker, vrolijk en makkelijk te maken gerecht? Probeer deze freekehsalade dan eens uit:

Freekehsalade

[vegan]
Voor 4 stuks
Bereidingsduur: 35 minuten
Freekeh is geroosterde jonge groene tarwe: erg lekker en gelukkig sinds kort goed verkrijgbaar. Deze snacksalade kun je prima met je handen eten.

Ingrediënten
100 g freekeh
zout
40 g ongezouten blanke amandelen
3 el olijfolie
1 kleine ui (ca. 50 g)
100 g courgette
100 g aubergine
½ rode peper
1 teen knoflook
10 zongedroogde tomaatjes op olie
5 blaadjes verse munt
10 g verse koriander
10 g bladpeterselie
1 krop little gem

Voor de dressing
2½ el olie van de zongedroogde tomaatjes
1 el appelazijn
1 tl pittige mosterd
1 tl gembersiroop
peper
keukenpapier

Bereidingswijze

Spoel de freekeh af en doe deze in een pan met ruim water en een snuf zout. Breng aan de kook en laat in 12 minuten op matig vuur gaar koken. Giet af, laat goed uitlekken en zet weg om af te koelen.

Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een kleine koekenpan en rooster hierin de amandelen ca. 1½ minuut op matig vuur tot ze bruin kleuren. Schep regelmatig om. Haal de amandelen uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Snijd de ui in zo dun mogelijke halve ringen. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak hierin de uienringen ca. 2½ minuut op hoog vuur. Roer regelmatig door. Ze mogen donkerbruin worden, maar niet verbranden. Haal de ui de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Snijd de courgette en aubergine in plakken van ½ centimeter en snijd deze plakken in vieren. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan of wok en bak hierin de courgette en aubergine 3 minuten op hoog vuur. Roer regelmatig door.

Snijd intussen de rode peper en de knoflook zo fijn mogelijk. Voeg beide toe aan de pan en bak 2 minuten mee. Zet het vuur uit en doe de groente in een bakje om af te koelen.
Snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes – vang de olie op en bewaar deze. Hak munt, koriander en peterselie fijn.

Doe de freekeh, courgette, aubergine, zongedroogde tomaatjes en de kruiden in een ruime kom en meng goed.

Klop een dressing van de olie van de zongedroogde tomaatjes, azijn, mosterd en gembersiroop. Breng op smaak met peper en zout. Giet de dressing over de salade en meng door elkaar.
Haal de 4 buitenste blaadjes van de krop little gem en leg deze op een bord. Snijd de rest van de krop in dunne repen en meng deze door de salade.

Schep de salade in de slabladeren. Garneer met de amandelen en de ui.

Tips

Vervang de freekeh door bulgur, quinoa of couscous.
Je kunt ook venkel, geroosterde paprika, wortel en zoete aardappel in de salade verwerken.

Eet smakelijk!

Bewaren

Meest populair