Lichter leven: Waarom wil je eigenlijk afvallen?

Fotografie Beeld Jeroen van der Spek
Lichter leven: Waarom wil je eigenlijk afvallen? Lichter leven: Waarom wil je eigenlijk afvallen? Lichter leven: Waarom wil je eigenlijk afvallen?

In vijftien lessen helpen we je op weg naar een lichter en opgeruimder leven. Stel jezelf eens de vraag: waarom wil ik eigenlijk afvallen? Jouw geluk hangt niet af van het bereiken van het ideale figuur. Geluk gaat over goed in je vel zitten.

Het gewicht dat bij je past

Waarom zijn diëten zo populair? Omdat ze uiteindelijk nooit werken en elk nieuw dieet weer de illusie wekt dat het deze keer echt gaat lukken, en dat je daarna voor eeuwig en altijd gelukkig zult zijn. En hoe graag we het ook willen geloven, het tegendeel is waar. Geluk komt van binnen. In de eerste les lag de focus dan ook op het accepteren van jezelf, precies zoals je nu bent.

Richt je niet te veel op afvallen en vertrouw erop dat dit proces je meer gaat brengen dan het volgende crashdieet. Stel je open voor alle suggesties en laat je inspireren om andere, gezondere keuzes te maken dan je tot nu toe deed. Keuzes waar jij en je lichaam blij van worden en die je uiteindelijk bij het gewicht brengen dat bij je past.

Opdracht 1

Maak een lijst van mensen die je leuk vindt (je hoeft ze niet persoonlijk te kennen) en verdeel ze in twee groepen, te weten stevige en slanke mensen. Zet een kruisje achter je favorieten. Wordt je mening beïnvloed door hun gewicht? Doe hetzelfde voor mensen met wie je moeite hebt.

lichter leven dieet

Opdracht 2

Er zullen altijd slankere, succesvollere, rijkere en mooiere mensen zijn dan jij, net zoals er altijd dikkere, armere en minder succesvolle mensen dan jij zullen zijn. Jezelf vergelijken met anderen levert niets op.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Inclusief dosha-test

Wel kan het helpen om naar verhalen van mensen te luisteren die zichzelf ondanks hun handicap volledig hebben weten te accepteren en fantastische dingen doen. Kijk en luister daarom goed naar het filmpje van Nick Vujicic. Hij kan zich niet druk maken over dikke benen of armen, want die heeft hij niet. Zijn verhaal maakt je nederig en dankbaar tegelijk, waardoor jezelf accepteren zoals je bent ineens een stuk makkelijker wordt.
Welke gedachten komen bij je op na het zien van dit filmpje?

In vijftien lessen helpen we je op weg naar een lichter en opgeruimder leven. Bekijk hier de volgende les.

Volgend artikel
Lichter leven: weet waarom je eet
Lichter leven: weet waarom je eet