Weldaad in een druppel

Weldaad in een druppel Weldaad in een druppel Weldaad in een druppel

Geuren kunnen onverwacht haarscherpe herinneringen oproepen of je in een andere stemming brengen. De werking van etherische oliën gaat nog een stapje verder.

Heilzaam

Tijdens het verjaardagsfeestje van haar zoon verspreidt een moeder lavendel in een aromalamp. De kinderen waren zo mak als lammetjes, vertelt ze. Deze moderne moeder ontdekt iets wat al eeuwen oud is: de heilzame werking van etherische olie.

Zalven

In vroegere beschavingen werden aroma’s gebruikt om kwade geesten uit te drijven en de omgeving te reinigen. In het graf van de Egyptische farao Toetanchamon werden flesjes etherische oliën gevonden en in de Bijbel is het gebruik van etherische olie zelfs duidelijk omschreven: in Johannes 12 kun je lezen dat Maria Magdalena de voeten van Jezus ‘zalfde’ met nardusmirre.

Helende kracht

De naam ‘aromatherapie’ werd in de jaren dertig bedacht door de Franse parfumchemicus R.M. Gattefosse. De aanleiding was een brandwond aan zijn hand. Die genas zo snel nadat hij de wond had behandeld met lavendelolie, dat de chemicus een boek schreef over de helende kracht van oliën.

Foto credits: Jeroen van der Spek

Volgend artikel
Soep als voedsel voor de ziel
Soep als voedsel voor de ziel