Lichter leven: welk eten past bij jou?

Fotografie Beeld Harold Pareira
Lichter leven: welk eten past bij jou? Lichter leven: welk eten past bij jou? Lichter leven: welk eten past bij jou?

In vijftien lessen helpen we je op weg naar een lichter en opgeruimder leven. In les 8 ontdek je welk ayurveda-type je bent en kies je vervolgens een bijpassend voedingspatroon.

Iedereen is anders en daarom bestaat er niet één soort voeding die voor iedereen geschikt is. Sommige voedingsleren propageren een bepaalde soort voeding of een bepaald voedingspatroon. In de macrobiotiek worden zuivelproducten bijvoorbeeld ten zeerste afgeraden, en weer andere stromingen leggen zwaar de nadruk op rauw voedsel.

Niets is alleen maar goed of slecht

De ayurveda heeft een veel bredere benadering. Deze oude Indiase leer gaat uit van je persoonlijke constitutie – je aangeboren geestelijke en fysieke gesteldheid. Ayur betekent leven en veda staat voor kennis. De ayurveda propageert dat wij alles wat we nodig hebben, uit voedsel kunnen halen. En niets is binnen de ayurveda alleen maar slecht of goed. Zo is ayurvedisch eten ook niet alleen vegetarisch, zoals veel mensen denken. Volgens de ayurveda zijn er drie soorten voedsel:

Sattva-voedsel

Dit is vers voedsel, bereid met liefde. Het maakt de geest rustig en bevordert spirituele groei. Verse groente, zoals courgette, sla en broccoli vallen hieronder. Ook vers fruit zoals appels, perziken, bananen, citrusvruchten, dadels en bessen zijn sattvisch.

Rajas-voedsel

Hieronder vallen vis, lamsvlees, kip, kalkoen en eieren, maar ook kruiden en smaakmakers zoals zout, cayennepeper, zwarte peper, gember, knoflook en uien. Stimulerende voedingsmiddelen zoals koffie, alcohol, zwarte thee, suiker, chocola en cola zijn ook rajas. Rajas-voedsel maakt de geest onrustig en is veelal verslavend. Je wilt er steeds meer van.

Tamas-voedsel

Dit maakt de geest duf en is jammer genoeg het voedsel dat in onze tijd het meest wordt geconsumeerd. Het is alle voedsel uit blik en uit de diepvries en voedsel dat is bewerkt met chemische geur- en smaakstoffen. Denk aan chips, hotdogs, vleeswaren, koekjes, sterke drank et cetera.

Eten volgens je constitutie

Volgens de ayurveda zijn er drie basisconstituties, dosha’s genoemd: vata, pitta en kapha. Elke dosha staat voor een bepaalde geestelijke en fysieke gesteldheid. Je kunt kenmerken van alle drie de dosha’s hebben, maar meestal overheersen een of twee typen. Bij elk type past een ander voedingspatroon.

Wil je optimaal functioneren, dan is het belangrijk dat je weet wat je constitutie is. Dan kun je je eetgewoonten aanpassen en kiezen voor de voeding die bij jou past. Je komt dan lekkerder in je vel te zitten en hebt minder kans op ziekten.

Test: welk ayurveda-type ben jij?

In vijftien lessen helpen we je op weg naar een lichter en opgeruimder leven. Bekijk hier de volgende les.

Volgend artikel
Lichter leven: reinheid, rust en regelmaat
Lichter leven: reinheid, rust en regelmaat