Terug naar overzicht

Winter has arrived

Categorie
Fotografie
Door Monique Montanus
Winter has arrived

Om happy te overwinteren, is de oplossing simpel: zorg goed voor jezelf. Slimme tips en oppeppers die je weerstand een boost geven.

5x verkouden

Feit: er bestaan meer dan tweehonderd verkoudheidsvirussen. Nog een feit: je wordt twee tot vijf keer per jaar verkouden. Meestal in de winter, als je weerstand op een lager pitje staat. Je zit vaker binnen, krijgt minder zonlicht en daardoor minder vitamine D. Ook gedijen virussen en bacillen prima in warme kamers die slecht worden geventileerd. De bacillen hoppen van de een naar de ander.

Take care

Om happy te overwinteren, is de oplossing simpel: zorg goed voor jezelf. Denk aan vitamines en mineralen. Je haalt ze uit voeding, met uitzondering van vitamine D en K, die maakt je lichaam zelf aan.

Oppeppers

Vooral van vitamine C en D kun je nu wel wat extra’s gebruiken. Vitamine C pept je immuunsysteem op, dat is fijn als er griep heerst. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Ook bevordert het de opname van ijzer en helpt het je om fit te blijven. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten, spieren en hersenen. Per dag heb je er 10 mg van nodig. Vergeet vitamine A niet: daar heb je 70 mg van nodig. Goed voor huid, ogen, groei en weerstand.

Signalen van tekort

Als je een chronisch tekort hebt aan bijvoorbeeld vitamine C, merk je dat door een lage weerstand, bloedarmoede en wondjes die minder snel genezen. Een vitamine D-gebrek leidt tot vermoeidheid, lusteloosheid, spier- of gewrichtspijn, spierkrampen, bloedend tandvlees en zelfs depressieve gevoelens. In zulke gevallen helpt een voedingssupplement. Kies eentje van goede kwaliteit, die zo natuurlijk mogelijk is gemaakt en geen genetisch gemodificeerde stoffen bevat.

Pak paprika

Eet voeding waar lekker veel vitamines in zitten. Bij vitamine C denk je al snel aan sinaasappels. Maar in een rode paprika zit vier keer zoveel vitamine C. Andere vitamine C-bommen zijn papaja’s, kiwi’s, guaves en broccoli. De echte topper is de rozenbottel, die per 100 g zelfs 560 mg vitamine C oplevert. Vitamine A vind je onder meer in mandarijnen, bananen, bloemkool, spitskool en wortels. Eet groente het liefst vers en kook ze kort, voor het behoud van vitamines. De ultieme vitamine D-leverancier is de zon. Daarnaast zit het in vette vis (haring, makreel, zalm), roomboter, volle zuivel, eieren en vet vlees. Ook wordt het toegevoegd aan margarine en bak- en braadproducten.

Portie frisse input

Elke dag dertig minuten buiten lopen, vermindert de kans op infecties met 80 procent, zo blijkt uit onderzoek. Als je dan ook nog de dag begint met een halve minuut koud douchen, speel je op safe: ook dáár schijnt je weerstand enorm van op te kikkeren.

Oer-Hollands

Plantina is een oer-Hollands bedrijf, dat in 1983 werd opgericht door apotheker Gert E. Schuitemaker en dat sindsdien kwalitatief hoogwaardige voedingssupplementen maakt. Ze zijn zo natuurlijk mogelijk en zonder genetisch gemodificeerde stoffen en allergenen en niet alleen de eerste keus van veel particuliere kopers, maar ook van topsporters. In het winterpakket van Plantina vind je alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt voor een goede weerstand, zoals multi, vitamine D en vitamine C.

Korting cadeau

Als Happinez-lezer krijg je tijdelijk 20 procent extra korting op een compleet winterpakket multivitaminen van Plantina.

Ga naar www.plantina.nl en vul de code Hap20nez in.

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met Plantina.

 

Door anderen gelezen