Terug naar overzicht

Dit zijn dé 9 redenen om snel een dagje naar Leiden te gaan

Categorie
Fotografie
Tekst: Dorien Vrieling
Dit zijn dé 9 redenen om snel een dagje naar Leiden te gaan

Hofjes, grachten, oude stadspoorten: Leiden is een van de meest sfeervolle steden van Nederland. Tussen het winkelen door kun je je vergapen aan al het moois dat de stad al eeuwen te bieden heeft.  Dit zijn de fijnste plekjes van Leiden.

Neuzen tussen de mooiste serviezen, keukenspulletjes en sieraden

Een van de mooiste winkels van Leiden is Van Manen aan Tafel, een concept store avant la lettre (want hij bestaat al vijftien jaar). Behalve mooi servies, linnen en keukenspullen kun je er ook bijzondere sieraden kopen én verse bonbons, broodjes en taartjes. Klinkt misschien als een wonderlijke combinatie, maar als je in de winkel staat voel je dat het klopt.

Van Manen aan Tafel, Hogewoerd 6-8.

Gek op vintage? Dan wil je Kleedvermaak niet missen

Hou je er van om vintage vondsten te doen, ga dan zeker even kijken bij Kleedvermaak. Je vindt er tweedehands kleding voor mannen en vrouwen, maar ook unieke producten van lokale creatieve ondernemers. Kleedvermaak is een pop-upstore, die steeds weer ergens anders in de stad opduikt. Op dit moment zit de winkel aan het begin van de Haarlemmerstraat, de grootste winkelstraat van de stad.

Kleedvermaak, Haarlemmerstraat 40.

Laat je meevoeren door verhalen uit alle windstreken in het Museum Volkenkunde

Voor een middelgrote stad heeft Leiden ontzettend veel mooie musea. Het Museum Volkenkunde bijvoorbeeld, een ‘museum over mensen’, vol bijzondere voorwerpen die verhalen uit alle windstreken vertellen. Tot en met 3 juni kun je er nog een bijzondere sieradenexpositie zien, die niet alleen duidelijk maakt hoe mensen zich overal ter wereld versieren, maar ook wat het verhaal is van de makers en hun techniek. Andere aanraders: Naturalis, het natuurhistorisch museum van Leiden, en Japanmuseum het Sieboldhuis.

Museum Volkenkunde, Steenstraat 1.

Lekker mediterraan lunchen bij Midi

Tijd voor lunch? Bij de hartelijke uitbaters van Midi haal je de heerlijkste mediterrane broodjes, soepen en tajines. Denk aan saffraanbrood met huisgemaakte humus en gegrilde paprika, tomatenbrood met gedroogde-tomatentapenade en aubergine of harirasoep. Midi biedt alleen take-away, maar opeten doe je bijvoorbeeld in het nabij gelegen Van der Werfpark.

Midi, Gangetje 10.

Wandelen tussen het mooiste groen in de oudste hortus van Nederland

Een andere plek waar het goed toeven is in het groen, is de grote hortus botanicus, die midden in de stad ligt. De Leidse hortus is de oudste botanische tuin van Nederland, aangelegd in 1590. Je kunt er even opladen in de mooi aangelegde tuinen (zoals de Japanse kruidentuin, of het doolhof-achtige rosarium), of bij mooi weer in het zonnetje zitten en een boek lezen op een van de bankjes.

Hortus botanicus, Rapenburg 73.

Ansichtkaartjes versturen met een latte in je hand

In het sfeervolle Jugendstil-café Francobolli kun je genieten van een goede cappucino of latte. Maar het leukste aan Francobolli –Italiaans voor ‘postzegels’- is dat je er een mooi ansichtkaartje kunt kopen en versturen. Je schrijft het terwijl je geniet van je koffie, gebakje of broodje, en geeft je kaart bij de medewerkers af. Of ie nu naar Australië moet of naar Assen, dat maakt niks uit, en je kunt je kaarten voor het hele jaar versturen – ze stoppen de kaart op de juiste datum in de grote verzendwand. Handig als je vergeetachtig aangelegd bent.

Francobolli, Apothekersdijk 38.

Voor als je de natuur in je huis wilt brengen: Wonderful Nature

Bij Wonderful Nature draait alles om de natuur: van opgezette dieren (die allemaal een natuurlijke dood gestorven zijn) tot bijzondere veren en fossielen, maar ook keramieken vaasjes, boeken, mooie houten borden en glaswerk. Een ‘verwonderwinkel’, noemen de eigenaren het zelf.

Wonderful Nature, Breestraat 114c.

Waan je even in vroeger tijden in het Pieterskwartier

Een van de oudste wijken is ook meteen een van de meest sfeervolle plekken van de stad: het Pieterskwartier. In de wijk rondom de Pieterskerk is het fijn neuzen in kleine winkeltjes en gezellig biertjes drinken in de kroegen, maar eigenlijk kun je je er minstens zo goed vermaken zonder daar naar binnen te gaan. In de gemoedelijke straatjes voelt het een beetje alsof je een eeuw of twee terug in de tijd wordt geworpen.

Vanaf de Breestraat loop je zo het Pieterskwartier in.

De lekkerste vega(n) burgers van Leiden

Wil je de dag afsluiten met een lekkere vega(n) burger, dan kun je prima terecht bij Mix & Fix. Je vindt er maar liefst zes (semi-)plantaardige burgers, zoals de Japanse zeewierburger met shiitake en avocado en een Indiase rode-linzenburger. Wil je liever iets lichters eten, dan is de Popeye-salade, met verse spinazie, feta, avocado en geroosterde amandelen een aanrader.

Mix & Fix, Vrouwensteeg 7a.

Door anderen gelezen