Over geven en ontvangen: deze 6 boeken staan vol wijze inzichten over de liefde

Over geven en ontvangen: deze 6 boeken staan vol wijze inzichten over de liefde Over geven en ontvangen: deze 6 boeken staan vol wijze inzichten over de liefde Over geven en ontvangen: deze 6 boeken staan vol wijze inzichten over de liefde

Van 9 tot en met 18 april is het boekenweek. Het thema is dit jaar ‘een ode aan de eerste liefde’. Of je nu smoor bent op je eerste liefde, je grote liefde al hebt gevonden of je op zoek bent naar de ware: het is altijd een goed moment om je te verdiepen in de liefde. Deze boeken bevatten inzichten die relaties kunnen redden (of juist de moed geven ze te verbreken).

De zeven wetten van de liefde – Corine Koole

Al vijftien jaar lang reist journalist Corine Koole heel Nederland door om ‘gewone’ mensen te interviewen over de liefde. Tot in de kleinste details omschrijft ze hoe zij (en dus eigenlijk wij) de liefde ervaren. Duizend of meer liefdesgeschiedenissen zijn door de jaren heen met haar gedeeld, wat haar min of meer een expert op het gebied heeft gemaakt. In ‘De zeven wetten van de liefde’ deelt ze welke inzichten al die verhalen haar hebben gegeven. In NRC Handelsblad vatte ze het kort samen: “Je moet elkaar gunnen individu te blijven, elkaars eigenaardigheden koesteren. Je moet het besef hebben dat de liefde ook zo maar afgelopen kan zijn en er vrede mee zien te krijgen dat er verlangens onvervuld blijven.” Meer over dit boek.

Liefdesbang – Hannah Cuppen

Volgens auteur Hannah Cuppen heeft vrijwel iedereen wel een bepaalde vorm van verlatings- of bindingsangst, vaak als gevolg van onveilige hechting als kind. Het gevolg: een vermoeiende en eindeloze dans van aantrekken en afstoten die ons uiteindelijk geen voldoening brengt. In haar boek ‘Liefdesbang’ legt Cuppen uit hoe je dit patroon kunt herkennen én kan doorbreken. Tipje van de sluier: pas als je in verbinding bent met jezelf, kun je je verbinden met een ander. Dat is pijnlijk, want het dwingt ons om wonden bloot te leggen die we liever bedekt laten. Maar wie moedig genoeg is om de eigen trauma’s te zien, doorvoelen en verwerken, zal uiteindelijk beloond worden in de liefde. Meer informatie over dit boek. 

Love Revolution – Nadja van Osch

Zelfs in een wereld waar veel angst heerst, is het mogelijk om zélf terug te komen naar vertrouwen, rust en verbinding. Om weer opnieuw te kiezen voor liefde. In ‘Love Revolution’ laat Nadja van Osch je zien hoe je dat doet. Ze houd je een spiegel voor, waardoor je ontdekt hoeveel van je gedachten, overtuigingen en keuzes gebasseerd zijn op angst, vaak zonder dat we ons hiervan bewust zijn. Terwijl dit niet de essentie van de mens is, dat is liefde. Daarom neemt Nadja je mee op weg terug naar de liefde, weg van angst. Dit noemt ze de ‘Love Revolution’. Meer informatie over dit boek.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

P.S. Bij besteding vanaf 40,- in de Happinez webshop krijg je nu een Happinez Wijsheidsboekje cadeau. 

Houd me vast – Dr. Sue Johnson

Een relatie aangaan is makkelijk. Een relatie behouden een stuk moeilijker. Net als Hannah Cuppen gelooft Sue Johnson dat het vermogen een duurzame relatie te onderhouden teruggrijpt op onze kindertijd. Kortom; wie niet goed en gezond heeft leren hechten, krijgt het later moeilijk bij het aangaan van een relatie met een partner. Ook in liefdesrelaties is het basisprincipe immers dat er wederzijdse gehechtheid moet zijn. Wat fijn is aan dit boek is dat Johnson niet alleen ingaat op de theorie, maar ook praktische oefeningen geeft die je vanavond al uit kunt proberen. Dr. Sue Johnson is de grondlegger van de EFT-therapie, die uit zeven levensveranderende gesprekken bestaat. De eerste drie gericht op het de-escaleren van spanningen, de vierde op emotionele ontvankelijkheid en betrokkenheid en de laatste gesprekken bouwen voort op de intieme band die in het vierde gesprek gesmeed is. Meer informatie over dit boek.

Jij past echt bij mij – Monica Wardenaar

Van jongs af aan wordt er bij ons ingestampt dat we in liefdesrelaties niet af zouden moeten gaan op de buitenkant. Een ideale partner kun je immers niet aan uiterlijk herkennen. Dit boek bestrijdt dat idee. In ‘Jij past echt bij mij’ omschrijft Monica Wardenaar dat er dertien verschillende MensTypes zijn en hoe je die kunt herkennen op grond van uiterlijke kenmerken en gedrag. In haar boek laat ze door middel van drie stappen zien hoe je kunt ontdekken welk MensType jij zelf bent (en welke type daar goed bij past). Waar de meeste typologieën iemands persoonlijkheid en het aangeleerde gedrag beschrijven, gaat de typologie van MensTypes uit van de essentie van een persoon: het aangeboren gedrag. Een nieuwe kijk op wie jij bent én wie daar romantisch gezien bij zou passen. Meer informatie over dit boek.

Ik nog wel van jou – Elke Geurts

Een jaar lang schreef Elke Geurts een wekelijkse column in Trouw; te lezen als wanhopige smeekbede om bij haar te blijven. Tevergeefs, na vierentwintig jaar, twee kinderen en een koophuis in een keurige nieuwbouwwijk blijkt het huwelijk niet gered te kunnen worden. Althans, hij wil ‘t niet meer proberen. ‘Ik voel het niet meer, de koek is op, het vuurtje is uit, ik hou niet meer van je,’ zegt de man in het boek. Zo maakte ze literatuur van haar eigen echtscheiding. Het is een roman, maar wel eentje die heel dicht tegen de werkelijkheid aan schuurt, zegt Geurts in een interview. Haar wanhoop en verdriet druipt van de pagina’s, zelfs zo erg dat het bijna fysiek voelbaar wordt voor de lezer. Een roman die aanzet tot denken over de eindigheid van de liefde en de verwoesting die een scheiding binnen gezinnen kan veroorzaken. Meer over dit boek.

Meer boeken over de liefde?

Zet ook deze boeken op jouw leeslijst:

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.
Volgend artikel
Wil je meer lezen? Twaalf tips!
Wil je meer lezen? Twaalf tips!