Terug naar overzicht

Dagje naar Groningen? Dit zijn dé 9 niet-te-missen plekken van de stad

Categorie
Tekst
Dorien Vrieling
Dagje naar Groningen? Dit zijn dé 9 niet-te-missen plekken van de stad

Dat ‘Grunn’ zwaar de moeite waard is om een dagje (of langer) naartoe te gaan, hoeven we je vast niet meer te vertellen. De levendigste stad van het Noorden is een walhalla van eigenzinnige winkels, gemoedelijke restaurants en kroegjes en bijzondere musea. Dit zijn onze 9 favoriete plekken.

Niet missen: het gezelligste winkelstraatje

Met stip al decennialang het gezelligste straatje van Groningen: de Folkingestraat. Als je vanaf de Museumbrug de stad in loopt, kun je ‘m niet missen. De straat zit vol met eigenzinnige kleine winkeltjes: delicatessen, vintage, sieraden, boeken en veel restaurantjes.

Kleine gerechtjes delen in een gemoedelijk sfeertje

Echt zo’n plek om het weekend in te luiden, dat is het Concerthuis in de Poelestraat. Tot een paar jaar geleden zat hier het filmhuis, en er hangt nog steeds een gemoedelijk sfeertje. Beetje chaotisch, altijd druk, vol jonge mensen. De kaart gaat uit van foodsharing: je kunt lekker veel kleine gerechtjes bestellen om te delen, zoals gestoomde maïskolf, watermeloen met feta en vegan springrolls.

Concerthuis, Poelestraat 30

Dit idyllische plekje kennen niet alle Groningers

Op steenworp afstand van de Martinitoren vind je een idyllisch plekje: de eeuwenoude ommuurde Prinsentuin. Het is fijn slenteren tussen de kaarsrecht aangelegde rozen- en kruidenperken, en de bankjes zijn misschien wel de beste plek om een boek te lezen. Vergeet niet de zonnewijzer uit 1731 boven de poort te bekijken. In de zomer vind je hier het festival Dichters in de Prinsentuin, waar je in het gras naar poëzie kunt luisteren.

Prinsentuin, Turfsingel 43

Ben je een echte koffiegekkie, dan moet je naar Black & Bloom

Is goede koffie voor jou een serieuze zaak, dan is een dagje Groningen niet ‘af’ zonder een bezoekje aan Black & Bloom. Zo gek van koffie als eigenaar Gerben Engelkes is, zie je ze zelden. In 2016 stond zijn zaak nog op nummer 1 van de Misset Horeca Koffie Top 100. Dat is niet zomaar: de koffie wordt gebrand in Black & Bloom’s eigen branderij en de keuze in zwarte en ‘witte’ koffies (koffies met melk) is groot. Iets nieuws proberen kan ook: check bijvoorbeeld eens de cold brew coffee, gemixt met ginger ale of tonic.

Black & Bloom, Oude Kijk in ’t Jatstraat 32

De fijnste concept stores: Holtbar en FOLK

De laatste jaren zijn de concept stores in Groningen als paddenstoelen uit de grond geschoten. Holtbar (Deens voor ‘duurzaam’) is een knusse concept store waar je ook terecht kunt voor een goede kop koffie met een plak versgebakken bananabread. Fijn sfeertje, hier, en een uitstekend adres voor cadeautjes: denk bloempotjes, sieraden, hammamdoeken, beautyproducten.

Holtbar, Oude Kijk in ’t Jatstraat 20

In de Folkingestraat (zie hierboven) vind je FOLK, een eigenzinnig zaakje waar je mooie prenten voor aan je muur kunt kopen, ansichtkaarten, kussens, kleding en kandelaars. Alles in een wat minimalistische, Scandinavische stijl (met veel pastelkleurtjes). Extra reden om FOLK te checken: achterin vind je Cookie Dosis, een barretje waar je een bakje koekjesdeeg kunt halen – om zo, als een ijsje, op te lepelen, of uiteraard om thuis koekjes van te bakken.

FOLK / Cookie Dosis, Folkingestraat 17

Voor als je zin hebt in iets cultureels: twee bijzondere musea

Tijdens een bezoekje aan Stad, zoals de Groningers Groningen noemen -zonder ‘de’ ervoor- kun je bijna niet om het Groninger Museum heen – het straalt je in al zijn kleurigheid tegemoet zodra je het station verlaat. Op dit moment is er nog een indrukwekkende, prachtig vormgegeven expositie van schilders uit de Romantiek te zien. Minder bekend, maar ook enorm de moeite waard, is het Universiteitsmuseum. Daar kun je tot en met 16 juli de tentoonstelling Gelukkig Gezond! bekijken, die laat zien dat de wens tot healthy ageing van alle tijden is.

Groninger Museum, Museumeiland 1
Universiteitsmuseum, Oude Kijk in ’t Jatstraat 7a

Dit is de plek waar Groningen het voorjaar viert

De plek waar Groningen in de zomer samenkomt om van de zon te genieten, te eten en wijn te drinken is het Noorderplantsoen, een groene oase op een paar minuten lopen van het centrum. Uitstekende plek voor een picknick. Aan de rand van het plantsoen zit sinds 2015 Anat, een vegan ontbijt- en lunchcafé. Je kunt er bijvoorbeeld terecht voor een gezonde slow juice of lekkere chai latte.

Anat, Verlengde Grachtstraat 1

Vintage-adresjes zat, maar deze twee hebben echt iets bijzonders

Houd je van vintage, dan kun je in Groningen je hart ophalen. Er zitten veel winkels met tweedehands meubels en kleding, en de prijzen liggen vaak wat lager dan in de Randstad. Voor vintage kleding moet je bij Recessie zijn, al jarenlang een begrip in de stad: een goed gesorteerde winkel vol kleding, schoenen en accessoires uit de jaren ’60, ’70 en ’80. Zoek je iets bijzonders voor in huis, ga dan even kijken bij Verroest in de Donkersgang (zijstraatje van de Oosterstraat). De eigenaren halen hun industriële meubels en accessoires uit heel Europa. Denk gietijzeren kasten, oude fabriekslampen, schoolbanken en schoolplaten.

Recessie, Oude Kijk in ’t Jatstraat 54
Verroest, Donkersgang 5 (alleen open op vrijdag en zaterdag).

Fijn adres om je dag af te sluiten: dit sfeervolle restaurant

Aan de rand van het centrum (vlak bij het Noorderplantsoen) zit Pernikkel, het sfeervolle restaurant van drie jonge Groningers waar je je meteen thuis voelt. Duurzaam, lekker en gezond staan er centraal: veel ingrediënten komen van lokale boeren en er wordt gekookt naar het seizoen.

Pernikkel, Aweg 2

Door anderen gelezen