Filmfestival vol compassie

Filmfestival vol compassie Filmfestival vol compassie Filmfestival vol compassie

Met compassie als festivalthema en films vol adembenemende beelden van indrukwekkende landschappen, jonge boeddhistische monniken in Myanmar en een vrouwenklooster in Zuid Korea gaat het tiende Buddhist Film Festival Europe van start.

Zes films die je zou moeten zien:

Planetary

We zitten middenin een wereldwijde crisis. Dat alle leven van elkaar afhankelijk is, lijken we vergeten. Planetary van Guy Reid, een filmgedicht met adembenemende beelden, is een provocerende laatste waarschuwing, een filmische reis van ons kosmische verleden naar de toekomst van de mens. Planetary laat ons nadenken over wie we werkelijk zijn en over de relaties met onszelf, met elkaar en de wereld om ons heen.

Banshun

Het gerestaureerde meesterwerk van de Japanse regisseur Yasujirô Ozu uit 1949. Noriko is 27 jaar en woont altijd bij haar vader, de weduwnaar Somiya. Familie en vrienden vinden dat ze eindelijk moet trouwen, maar de liefdevolle Noriko is tevreden met haar leven en wil voor haar zachtaardige vader blijven zorgen.

Hermits

25 jaar geleden ging de Amerikaan Bill Porter in het Chinese Zhongnan gebergte op zoek naar eigentijdse kluizenaars. Hij ontdekte dat de tweeduizend jaar oude traditie nog altijd voortleeft en dat er tientalleen monniken en nonnen mediteren. Hij schreef er de klassieker Road to Heaven over. In de documentaire Hermits van He Shiping, Fu Peng en Zhou Chengyu keert Porter terug naar deze verborgen wereld en heeft hij inspirerende gesprekken met de heremieten.

Golden kingdom

Het speelfilmdebuut van regisseur Brian Perkins gaat over vier jonge boeddhistische monniken in Myanmar. Als hun abt onverwacht moet vetrekken, blijven ze alleen achter in hun afgelegen klooster. Ze hebben nooit geleerd voor zichzelf en voelen zich angstig en bedreigd door schokkende gebeurtenissen en spookachtige verschijnselen. Maar dan neemt de moedigste van de vier zijn verantwoordelijkheid.

Lawrence Ferlinghetti, a rebirth of wonder

Deze documentaire van Christopher Felver gaat over de legendarische uitgever die vele literaire carrières lanceerde en een centrale rol vervulde in de Beat Movement. Ferlinghetti publiceerde onder meer Allen Ginsbergs Howl, William S. Burroughs’ Naked Lunch en Jack Kerouacs On the Road. De City Light Bookstore van Ferlinghetti stond voor literaire vrijheid en sociale verandering en is een icoon van de Amerikaanse literatuur.

On the road

Regisseur Lee Chang-jae kreeg bij hoge uitzondering toestemming driehonderd dagen te filmen in het duizend jaar oud boeddhistisch vrouwenklooster Baekheungam in Zuid-Korea. Hij volgde er vier vrouwen: Sang-Wook studeerde in Amerika, maar besloot na een verblijf in een zencentrum non te worden; Monk Sun-Woo werd als kind te vondeling gelegd bij het vrouwenklooster; Min-Ja belandde via het internet in het klooster; en Monk Young-Woon beoefent er al 37 jaar ascese.

Het Buddhist Film Festival Europe vindt plaats van vrijdag 2 t/m zondag 4 oktober in het Amsterdamse filminstituut EYE. Het volledige programma is te vinden op www.bffe.org.

Volgend artikel
Microkrediet voor moeders
Microkrediet voor moeders