Zo kies je een goed kindercadeau

Fotografie Tekst en foto’s: kyraskitchen.com
Zo kies je een goed kindercadeau Zo kies je een goed kindercadeau Zo kies je een goed kindercadeau

Kyra de Vreeze neemt je mee in haar wereld van geluk, gezondheid en voeding. Dit keer onderzoekt ze hoe je een goed kindercadeau kunt uitkiezen.

Voordat ik moeder werd had ik ‘nachtmerries’ over ontplofte bergen fluoriserend speelgoed. ‘Less is more’ is mijn lijfspreuk en die hoopte ik ook in mijn ouderschap te kunnen toepassen.

De meeste kinderen die ik kende hadden HEEL.VEEL.SPEELGOED. En ik zag dat de meeste van die kinderen het, door die enorme hoeveelheid, moeilijk vonden om te kiezen waar ze mee wilden spelen.

Vriendelijk materiaal

Als het om mijn dochters speelgoed gaat, geef ik de voorkeur aan natuurlijk, biologisch, eerlijk, gifvrij en handgemaakt. Ik maak een selectie zodat ze niet overweldigd raakt.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Ik kies speelgoed dat van ‘vriendelijke’ materialen: hout, biologisch katoen, linnen, jute, zijde en wol. Deze materialen voeden de zintuigen, hebben een fijne geur en liggen lekker in de hand. Dit ‘open’ speelgoed triggert de fantasie en kan op heel veel verschillende manieren gebruikt worden.

Zoals een pan en een pollepel, waar ze mee kan koken én wat ze als drumstel kan gebruiken. Dit fantasierijke spel blijkt enorm kostbaar. Het legt de basis voor een flexibel mens dat creatief en probleemoplossend kan nadenken.

Kinderen kopiëren wat ze zien, zo leren en ontwikkelen ze. Met een moeder die kookt en fotografeert en een vader die muziek maakt kan het niet anders dan dat Lou ervan houdt te koken, fotograferen, zingen en op haar ukelele te spelen.

Moeilijk kiezen

Verjaar- en feestdagen zijn een echte uitdaging als het aankomt op cadeaus geven. We hebben vaak niet al te veel tijd om ze uit te zoeken: soms komen we er laat achter dat iemand jarig is en kiezen dan voor makkelijk en snel beschikbaar, zoals dat wat in de grote (online) speelgoedwinkels ligt.

Vaak kopen mensen vanuit gemak en selecteren ze niet aandachtig genoeg. Gevolg: die ontplofte bergen fluoriserend speelgoed waar één keer mee gespeeld wordt en vervolgens in een hoek belandt. Er wordt niet meer naar omgekeken.

Door die enorme hoeveelheden speelgoed vinden de meeste kinderen het ook moeilijk te kiezen waar ze mee willen spelen. Hoe meer keuzemogelijkheden, hoe moeilijker en frustrerender het wordt te kiezen. Ze gaan zeuren en dreinen. Om dit te voorkomen stel ik mezelf – voor ik iets koop – de volgende vragen:

  • Heeft hij/zij dit echt nodig?
  • Verrijkt het zijn/haar spel
  • Is het essentieel voor zijn/haar plezier en welzijn?
  • Voegt het schoonheid aan de omgeving toe?
  • Is het eerlijk en liefdevol gemaakt?
  • Is het duurzaam en tijdloos?

Spelend groeien

Nu denk je misschien: ‘Wat maakt ze zich druk. Is dit echt belangrijk? Jazeker! Kinderen leren namelijk, over zichzelf en de wereld om hen heen, door te spelen.

Speelgoed is daar een groot onderdeel van. Wanneer je de juiste speeltjes kiest, helpen ze bij het ontwikkelen van persoonlijke en sociale vaardigheden, waarden en opvattingen. Ze helpen je kind ontwikkelen, groeien en opbloeien. Dus het maken van bewuste keuzes is van groot belang. Het vormt je kind onder andere en maakt het tot wie het later is.

Toptips

Over een maand wordt onze dochter Lou drie jaar. Mijn man en ik hebben het sinds een week over een mogelijk cadeau voor haar. We nemen de tijd om te onderzoeken wat goed bij haar zou passen, waar ze aan toe is, welke handgemaakte en natuurlijke opties er beschikbaar zijn en wegen de boel af. Uiteindelijk kiezen we uit de selectie één mooi cadeau. Niet tien, niet vijf, niet drie. Eén cadeau.

Om je een idee te geven welk natuurlijk speelgoed er beschikbaar is hebben ik (en Lou) een top 5 gemaakt. Per item heb ik een kort verhaaltje geschreven over de achtergrond van het speelgoed, wat het zo bijzonder maakt. Daarnaast deel ik welk kado grote kans maakt om Lou haar derde verjaarscadeau te worden.

Love less, more,
Xoxo Kyra

Top 6 van natuurlijk speelgoed

1. Vrachtwagen van Jukka

houten-speelgoed

Jukka is een Fins familiebedrijf dat in 1923 werd opgericht. Ze maken allerlei prachtige houten speelgoed van onbehandeld Fins berkenhout. Het bedrijf staat bekend om kwaliteit en natuurlijke, veilige materialen. Deze vrachtwagen vond ik op Marktplaats voor 10 euro. Zoek onder Jukka op marktplaats.nl

2. Camera van TukTukToys

Ik was opzoek naar een houten camera voor Lou, keek online en zocht naar een lokale maker. Zo vond ik Ruth van TukTukToys, die slechts een paar kilometer van mijn huis gevestigd is. Ruth maakt mooi speelgoed van natuurlijke materialen zoals hout, vilt en wol. Je vind haar winkel op Etsy, een van mijn favoriete online marktplaatsen voor handgemaakte producten van gepassioneerde makers. De camera kost 15 euro. etsy.com/shop/Tuktuktoys

3. Pop van Stella By Rosa

stella-pop

Rosa is moeder van twee dochters en maakt de prachtigste poppen die we ooit gezien hebben. Haar ‘Stella’s’ zijn geïnspireerd op traditionele Antroposofische poppen en gemaakt van de mooiste natuurlijk geverfde materialen zoals schaapswol, mohair, Zwitsers tricot en linnen. Stella’s wangen zijn gekleurd met bijenwas krijt. Zowel de poppen als de kleding worden door Rosa ontworpen en gemaakt. Het duurt 4-5 dagen voordat iedere unieke pop klaar is. Lou noemde haar ‘Stella’ Subi en speelt er dagelijks mee. De poppen van Rosa zijn te verkrijgen via haar Etsy shop. Ze kosten 75-85 euro per stuk. etsy.com/shop/stellabyrosa

4. Tipi tent van Gray Label

tipi-tent

We verzamelden het geld dat we voor Lou’s eerste verjaardag kregen en kochten daar een enkel groot, mooi en tijdloos item mee. Het werd deze tipi tent. Kinderen vinden kleine ruimtes heerlijk en hebben de neiging om in kartonnen dozen en manden te klimmen. Kleine ruimtes bieden een kind veiligheid. En een kind dat zich veilig voelt is een gelukkig kind! Tentjes, tipi’s, boomhutten en een bed met een hemeltje zijn goede voorbeelden van kleine veilige ruimtes. Lou speelt graag in deze tent van het Nederlandse merk Gray Label. Het is gemaakt van dik biologisch katoen en onbehandeld hout en kost 110 euro. gray-label.com

5. Balans blokken van Areaware

areaware-blokken

Deze houten blokken zijn waarschijnlijk het meest veelzijdige speelgoed ooit. Je kan er een eindeloze hoeveelheid bouwwerken mee maken, maar het plezier eindigt daar niet. Lou gebruikt haar blokken o.a. als groenten en kookt ze naar hartenlust. De blokken lijken op edelstenen en zijn gemaakt van eikenhout en een veilige verf, op waterbasis. Ze kosten 50 euro. areaware.com

6. Vleugels van Studio Escargot

Lou’s lievelingskleur is sinds een half jaar roze. Ze houdt van dansen en vogels. Veel kindjes van drie vinden verkleden het leukste dat er is. Deze vleugels van Studio Escargot zouden daarom zomaar eens Lou haar derde verjaardagscadeau kunnen worden. studio-escargot.com

Over auteur
Kyra de Vreeze is voedingsdeskundige en auteur. Ze geeft workshops en lezingen over gezonde voeding en een plantaardige levensstijl en schreef hierover verschillende artikelen voor onze site.
Volgend artikel
11 redenen om nú naar Maastricht te gaan
11 redenen om nú naar Maastricht te gaan