Een heerlijk boek over fijn wonen in een klein huis, en nog 3 januari-tips

Fotografie Tekst: Dorien Vrieling
Een heerlijk boek over fijn wonen in een klein huis, en nog 3 januari-tips Een heerlijk boek over fijn wonen in een klein huis, en nog 3 januari-tips Een heerlijk boek over fijn wonen in een klein huis, en nog 3 januari-tips

De kerstboom is eruit, de lampjes zijn weg: kijk je ook ineens met andere ogen naar je huis? Het prachtige boek ‘Tiny houses’ biedt massa’s inspiratie voor een andere manier van wonen.

Wat de woorden van Martin Luther King betekenen in onze tijd

‘I have a dream’ – als er een top-5 bestaat met de meest gevleugelde uitspraken ooit gedaan, dan staan de woorden van Martin Luther King daar zeker in. Op 15 januari, de geboortedag van Martin Luther King, vindt in de Amsterdamse Nieuwe Kerk een monoloog plaats over de legendarische dominee en activist. De vraag is: welke waarde heeft de strijd die King voerde voor burgerrechten nu nog? Een jonge man verdiept zich in het leven van King en gaat zich steeds meer met hem vereenzelvigen. De oude King laat hem zijn oude teksten horen.

De theatermonoloog over Martin Luther King vindt plaats op maandag 15 januari in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Kaartjes koop je hier.

Als je van lezen houdt én meer wilt weten over geluk, moet je hier naartoe

Op de ‘meest deprimerende dag van het jaar’, 15 januari, wordt in Haarlem juist over geluk gesproken. Tijdens de inspiratieavond ‘Blue Monday – over geluk in de literatuur’ praten schrijver Kees ’t Hart, lector Moderne Nederlandse Literatuur Esther op de Beek en psycholoog Thijs Launspach over geluk in de roman. De avond wordt opgevrolijkt met theatrale en muzikale intermezzo’s uit de muziektheatervoorstelling ‘Geluk’ van regisseur Nina Spijkers. Aan het eind van de avond proberen alle gasten een conclusie te trekken over de vragen: wat is geluk, en is geluk maakbaar?

‘Blue Monday – over geluk in de literatuur’ vindt plaats op 15 januari in De Bibliotheek Haarlem Centrum, Gasthuisstraat 32. Kaartjes bestel je hier.

Als je zin hebt om weg te dromen bij fijne, kleine woningen: check dit boek

Kerstboom eruit, kamerplant erin? Januari is een fijn moment om je hele inrichting eens onder de loep te nemen, of zelfs na te denken over een andere manier van wonen. Lekker, zo’n fris begin van het jaar. Het boek ‘Tiny houses’ biedt je daarvoor massa’s inspiratie. Voor iedereen die níet in een landhuis of villa woont is dit een heerlijk wegdroomboek. Het laat zien hoe weinig woonoppervlakte je eigenlijk nodig hebt om prettig te wonen. Bewoners van verschillende tiny houses in Nederland en België laten hun huis zien en geven tips & tricks voor wonen op de vierkante meter.

‘Tiny Houses’ door Monique van Orden, Kosmos Uitgevers.

Deze ontroerende documentaire geeft je een ander beeld van Rusland

Vlak voor de kerst was ie op televisie, maar in de drukte rond de feestdagen zou het goed kunnen dat je ‘m gemist hebt: de ontroerende documentaire ‘Liefde is aardappelen’ van Aliona van der Horst. Als er iemand in haar familie overlijdt, gaat Aliona haar moeders geboortehuis op het Russische platteland opruimen. Ze komt allerlei foto’s en brieven tegen en ontdekt beetje bij beetje het verhaal van haar Russische boerenfamilie. Het is niet alleen een aangrijpend familieverhaal, de film geeft ook een bijzonder beeld van de heftige gevolgen van het Stalinbewind voor de Russen zelf. Je kunt de film hier terugkijken.

Elke donderdag vind je op Happinez.nl de leukste evenementen en redactiefavorieten.

Volgend artikel
Uitgebreid dineren in het avocado-restaurant van Amsterdam? Dit is je kans – en nog drie tips voor de komende week
Uitgebreid dineren in het avocado-restaurant van Amsterdam? Dit is je kans – en nog drie tips voor de komende week