Terug naar overzicht

Op zoek naar verkoeling in de stad? Dit zijn de fijnste stadsstranden

Categorie
Fotografie
Tekst Dorien Vrieling
Op zoek naar verkoeling in de stad? Dit zijn de fijnste stadsstranden

Heb je behoefte aan verkoeling met dit zomerse weer, maar wil je wel in de stad blijven? We hebben de leukste stadsstrandjes voor je op een rijtje gezet.

Utrecht: Strand Oog in Al en de Singel

Op een prachtige plek aan de rand van stadswijk Oog in Al vind je Soia, zoals Strand Oog in Al ook wel liefkozend genoemd wordt. Het is een plek waar je uren kunt verblijven, zeker ook met kinderen – er is een omheinde speeltuin en op het menu staan (naast prima opties voor volwassenen, zoals ramen noodles en een vegaburger) ook kindergerechtjes.

Strand Oog in Al, Kanaalweg 199, Utrecht

Een heel klein stadsstrandje dat eigenlijk geen strand mag heten –want er is alleen gras, geen zand- ligt aan de Utrechtse Singel. Dat is drie tellen fietsen vanaf de binnenstad, en dus gaan er zomers veel mensen op hun kleedje liggen. Bij ROOST, het gezellige restaurantje midden op het gras, kun je in een festivalachtige sfeer eten en drinken.

Paardenveld 1, Utrecht

Alkmaar: De Kade

Midden in het Alkmaarse centrum vind je Stadsstrand De Kade, een gezellig kunstmatig aangelegd strand waar je ook prima terecht kunt voor ontbijt (all day breakfast, ideaal) of lunch. De kaart is lekker uitgebreid.

Stadsstrand De Kade, Noorderkade (stadsgebied Overstad)

Amsterdam: Pllek en Roest

Amsterdam heeft een heleboel stadsstranden. Blijburg, op Haveneiland IJburg, is het bekendste, maar ook heel leuk zijn Amsterdam Roest en Pllek. Roest vind je op een oud fabrieksterrein en de sfeer is dan ook lekker ongepolijst. Er zijn ook regelmatig festivals, filmavonden, DJ-sets… Ook bij Pllek, in Amsterdam-Noord, hangt een creatieve, rauwe vibe.

Amsterdam Roest, Jacob Bontiusplaats 1

Pllek, Tt. Neveritaweg 59

Groningen: Stadsstrand Ebbingekwartier

Op vijf minuutjes lopen van het centrum vind je het Groningse stadsstrand, aan het Oosterhamrikkanaal. Vorig jaar is het oppervlak van het stadsstrand verdubbeld, dus nu heb je iets meer ruimte (al is het strand behoorlijk populair).  Liever naar een ‘echt’ strand met iets meer ruimte? Fiets dan een stukje verder, naar de Hoornseplas of (nog mooier) het daaraan vast gelegen Paterswoldsemeer, aan de rand van de stad.

Stadsstrand: Oosterhamrikkade 1013, Groningen
Hoornse Plas: Kaapse Baan, Haren

Amersfoort: Zandfoort aan de Eem

Op het Amersfoortse stadsstrand Zandfoort aan de Eem worden de leukste feestjes georganiseerd: van concerten tot salsa-avonden en discoshows. Je kunt er ook lunchen, dineren of een high tea doen. In het zand staan een schommel, een waterpomp en een glijbaan – dit is echt een stadsstrand om met kinderen te bezoeken.

Zandfoort aan de Eem, Eemlaan 100

Breda: Belcrum Beach

Supersympathiek: het Bredase stadsstrand Belcrum Beach wordt helemaal gerund door vrijwilligers. Bijna alles is er gemaakt van restmaterialen. Er wordt regelmatig iets leuks georganiseerd: een yogasessie bijvoorbeeld, of een optreden van een bandje. Uiteraard kun je er ook eten en drinken.

Veilingkade 12a, Breda

Lekker op het stadsstrand gehangen? Sluit je dag af met een zomeravondmeditatie. En word je gelukkig van zon, zand en zee? Dan kun je je vast helemaal vinden in deze ode aan de zomer.

Nooit meer iets missen van Happinez? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Door anderen gelezen