Terug naar overzicht

Over geven en ontvangen: deze 5 boeken staan vol wijze inzichten over de liefde

Categorie
Tekst
Joanne Wienen
Over geven en ontvangen: deze 5 boeken staan vol wijze inzichten over de liefde

Of het nu Valentijnsdag is of niet; het is altijd een goed moment om je te verdiepen in de liefde. Deze recent verschenen boeken bevatten inzichten die relaties kunnen redden (of juist de moed geven ze te verbreken).

De zeven wetten van de liefde – Corine Koole

Al vijftien jaar lang reist journalist Corine Koole heel Nederland door om ‘gewone’ mensen te interviewen over de liefde. Tot in de kleinste details omschrijft ze hoe zij (en dus eigenlijk wij) de liefde ervaren. Duizend of meer liefdesgeschiedenissen zijn door de jaren heen met haar gedeeld, wat haar min of meer een expert op het gebied heeft gemaakt. In ‘De zeven wetten van de liefde’ deelt ze welke inzichten al die verhalen haar hebben gegeven. In NRC Handelsblad vatte ze het afgelopen weekend kort samen: “Je moet elkaar gunnen individu te blijven, elkaars eigenaardigheden koesteren. Je moet het besef hebben dat de liefde ook zo maar afgelopen kan zijn en er vrede mee zien te krijgen dat er verlangens onvervuld blijven.”

Liefdesbang – Hannah Cuppen

Volgens auteur Hannah Cuppen heeft vrijwel iedereen wel een bepaalde vorm van verlatings- of bindingsangst, vaak als gevolg van onveilige hechting als kind. Het gevolg: een vermoeiende en eindeloze dans van aantrekken en afstoten die ons uiteindelijk geen voldoening brengt. In haar boek ‘Liefdesbang’ legt Cuppen uit hoe je dit patroon kunt herkennen én kan doorbreken. Tipje van de sluier: pas als je in verbinding bent met jezelf, kun je je verbinden met een ander. Dat is pijnlijk, want het dwingt ons om wonden bloot te leggen die we liever bedekt laten. Maar wie moedig genoeg is om de eigen trauma’s te zien, doorvoelen en verwerken, zal uiteindelijk beloond worden in de liefde.

Houd me vast – Dr. Sue Johnson

Een relatie aangaan is makkelijk. Een relatie behouden een stuk moeilijker. Net als Hannah Cuppen gelooft Sue Johnson dat het vermogen een duurzame relatie te onderhouden teruggrijpt op onze kindertijd. Kortom; wie niet goed en gezond heeft leren hechten, krijgt het later moeilijk bij het aangaan van een relatie met een partner. Ook in liefdesrelaties is het basisprincipe immers dat er wederzijdse gehechtheid moet zijn. Wat fijn is aan dit boek is dat Johnson niet alleen ingaat op de theorie, maar ook praktische oefeningen geeft die je vanavond al uit kunt proberen. Dr. Sue Johnson is de grondlegger van de EFT-therapie, die uit zeven levensveranderende gesprekken bestaat. De eerste drie gericht op het de-escaleren van spanningen, de vierde op emotionele ontvankelijkheid en betrokkenheid en de laatste gesprekken bouwen voort op de intieme band die in het vierde gesprek gesmeed is.

Jij past echt bij mij – Monica Wardenaar

Van jongs af aan wordt er bij ons ingestampt dat we in liefdesrelaties niet af zouden moeten gaan op de buitenkant. Een ideale partner kun je immers niet aan uiterlijk herkennen. Dit boek bestrijdt dat idee. In ‘Jij past echt bij mij’ omschrijft Monica Wardenaar dat er dertien verschillende MensTypes zijn en hoe je die kunt herkennen op grond van uiterlijke kenmerken en gedrag. In haar boek laat ze door middel van drie stappen zien hoe je kunt ontdekken welk MensType jij zelf bent (en welke type daar goed bij past). Waar de meeste typologieën iemands persoonlijkheid en het aangeleerde gedrag beschrijven, gaat de typologie van MensTypes uit van de essentie van een persoon: het aangeboren gedrag. Een nieuwe kijk op wie jij bent én wie daar romantisch gezien bij zou passen.

Ik nog wel van jou – Elke Geurts

Een jaar lang schreef Elke Geurts een wekelijkse column in Trouw; te lezen als wanhopige smeekbede om bij haar te blijven. Tevergeefs, na vierentwintig jaar, twee kinderen en een koophuis in een keurige nieuwbouwwijk blijkt het huwelijk niet gered te kunnen worden. Althans, hij wil ’t niet meer proberen. ‘Ik voel het niet meer, de koek is op, het vuurtje is uit, ik hou niet meer van je,’ zegt de man in het boek. Zo maakte ze literatuur van haar eigen echtscheiding. Het is een roman, maar wel eentje die heel dicht tegen de werkelijkheid aan schuurt, zegt Geurts in een interview. Haar wanhoop en verdriet druipt van de pagina’s, zelfs zo erg dat het bijna fysiek voelbaar wordt voor de lezer. Een roman die aanzet tot denken over de eindigheid van de liefde en de verwoesting die een scheiding binnen gezinnen kan veroorzaken.

Door anderen gelezen