Terug naar overzicht

Vijf boeken voor een blije zomer

Categorie
Vijf boeken voor een blije zomer

Met een boek kun je even ontsnappen aan het alledaagse, maar je kunt lezen ook gebruiken om in je dagelijks leven gelukkiger te zijn. Deze vijf boeken helpen je met het vinden van het eenvoudige geluk en het (iets) beter begrijpen van je leven.

De weg naar geluk is voor iedereen anders, en juist dat inzicht geeft je vaak een nieuw, verfrissend perspectief op je eigen leven. Deze vijf boeken zijn niet alleen fijn leesvoer voor op je handdoek bij het strand, maar helpen je ook op weg om een beter mens te worden. Ze laten je lichter, vrijer, en capabeler voelen voor alles dat je op je pad geworpen krijgt.

Schitterende kleine dingen – Cheryl Strayed

Cheryl Strayed, de bekende schrijfster van het onlangs verfilmde ‘Wild’, verzorgt al jaren een immens populaire adviesrubriek op internet onder de naam ‘Dear Sugar’. Ze beantwoordt kleine en grote hulpvragen niet met verlichte dooddoeners, maar met verhalen uit haar eigen leven, zodat haar briefschrijvers de aard van hun situatie beter begrijpen. Ze gaat zelden in op de vraag die gesteld wordt, maar veeleer op de vragen die er overduidelijk achter schuilgaan. En zo, terwijl ze op een schrandere en beetje roekeloze manier vertelt over haar eigen chaos en hoe ze de weg weer terugvond, laat ze zien dat er betekenis ligt in elke onverklaarbare warboel.

In stilte – Jan-Hendrik Bakker

De mens kan niet zonder zingeving, stelt filosoof en journalist Jan-Hendrik Bakker. Met ‘zin’ bedoelt hij de concrete en onmiddellijke ervaring van betekenis. Door afleidingen als bezit en prikkels en onszelf zien door de ogen van anderen is het steeds moeilijker om dit te ervaren, en daarom pleit Bakker voor regelmatige afzondering in stilte. Dat is zeker niet zielig of zonderling. De schrijvers, filosofen, avonturiers en vertellers die hij aan het woord laat, leven teruggetrokken en hebben een groot geloof in zichzelf en het bestaan: ‘Ik ben nooit alleen in mijn eenzaamheid.’

De geluksprofessor – Patrick van Hees

Patrick van Hees noemt zichzelf een ‘geluksprofessor’ en geeft al jaren drukbezochte lezingen op het gebied van geluk. In zijn soepel geschreven boek schuift hij Cuno Groen naar voren, een personage dat hij lekker vet aanzet als prototype foute man. Als Cuno wordt gepasserd voor een promotie op Nyenrode en zijn vriendin hem aan de dijk zet, zakt zijn ego als een plumpudding in elkaar. Hij vertrekt naar Cambridge om het ego op te poetsen, maar in plaats daarvan brokkelt het af en komt er iets veel mooiers voor in de plaats: meer verbinding met zijn ziel. En zo blijkt ook in ‘De geluksprofessor’ dat ongeluk soms slechts een omweg is die het geluk neemt om ons te bereiken.

Een schat aan liefde – Marthe van der Noordaa

‘De liefde wordt aan haar lot overgelaten en gaat met haar subtiele trilling al snel verloren in het gedruis van alledag,’ schrijft coach en theatermaker Marthe van der Noordaa. ‘Dat wat aanvankelijk, toen de vonk oversloeg, ontkiemde en vol leven en schoonheid zat, krijgt niet genoeg voeding meer en groeit niet verder.’ Je zou dan kunnen denken dat de liefde over is, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Het kan ook zijn dat we het niet genoeg aandacht geven of het niet op waarde schatten. ‘Een schat aan liefde’ biedt een andere blik op onze worstelingen in liefdesrelaties en bezingt de glorieuze aard van de liefde en alles wat ze ons brengen kan.

Waarom zou je volwassen worden? – Susan Neiman

Filosoof Susan Neiman laat in ‘Waarom zou je volwassen worden’ aan de hand van werken van Rousseau, Kant en De Beauvoir zien dat volwassenheid wel degelijk een positieve wending aan ons leven kan geven.

Door anderen gelezen