Terug naar overzicht

Wat een film je over familie en herinneringen kan leren

Categorie
Wat een film je over familie en herinneringen kan leren

Welke impact hebben familiegeschiedenis en herinneringen op iemands leven? Dat is waar de film Ascent om draait.

Het verhaal grijpt je bij de kladden, en doet wat kunst zou moeten doen: je stil laten staan, je een kwartslag draaien en je met een nieuwe blik naar de wereld laten kijken.

Magnifiek melangoliek

Ruim tweehonderd jaar na Hokusai’s fameuze houtsneden ’zesendertig gezichten op de berg Fuji’, doet de Nederlandse topkunstenaar Fiona Tan nu hetzelfde via film en foto. Ze heeft vierduizend foto’s, waarin de heilige Japanse berg centraal staat, over een tijdsbestek van 150 jaar doorploegd. Het heeft tot een magnifieke, melancholieke dia-achtige artfilm geleid.

In de ban van herinnering

Daarbij weet zij ook nog prikkelende, onverwachte paden in te slaan, en haar vaste thema’s van ‘identiteit’ en ‘geschiedenis’ extra verdieping te geven met behulp van de vertelstemmen: die van een Engelse vrouw (Tan zelf) en haar overleden Japanse man Hiroshi (acteur Hiroki Hasegawa). Op reflectieve wijze leiden zij de kijker door het verhaal heen, en wijzen hem op het belang van de herinnering (Tans centrale thema).

Kom je ook?

Omdat deze film en kunstenares Fiona Tan zo bijzonder is, zijn er voor de lancering drie speciale voorstellingen georganiseerd waar ruimte is om haar te bevragen. Deze vinden plaats op de volgende locaties:

Nieuwsgierig? Bekijk hier alvast de trailer:

Door anderen gelezen