Waarom je met niemand anders zo’n band hebt als met je zus

Waarom je met niemand anders zo’n band hebt als met je zus Waarom je met niemand anders zo’n band hebt als met je zus Waarom je met niemand anders zo’n band hebt als met je zus

Misschien denk je nu: ‘ja, maar die van mij haalt vaak het bloed onder mijn nagels vandaan’. Klopt, dat is een belangrijk onderdeel van de band met je zus. Net als de andere zes zaken hieronder. Want hoe dik je ook kunt zijn met je vriendinnen, en hoe bijzonder de relatie met een broer ook kan zijn, de zussenband is met niets te vergelijken.

Niemand kent je zo goed

Ze heeft je met zware griep meegemaakt, en in zak en as nadat je eerste vriendje het had uitgemaakt. Ze weet wat het maximale aantal woorden is dat je voor negen uur ’s ochtends uitspreekt (en van een ander kunt verdragen). Ze ziet aan je dat het niet goed gaat op je werk, dat je relatie niet lekker loopt of juist dat je vreselijk loopt te stralen door je nieuwe liefde. Hoe irritant het ook kan zijn, je zus kent je als geen ander.

Niemand weet zo goed uit welk nest je komt

Je kunt je geliefde álle anekdotes uit je jeugd vertellen, maar deze persoon was er niet bij. Je zus wel. En daardoor is één blik voor jullie genoeg om precies te begrijpen wat de ander denkt als jullie bij je ouders aan tafel zitten, hebben jullie allebei last van jeugdsentiment als je de geur van stamppot boerenkool ruikt en kunnen jullie allebei, net als jullie moeder, het repertoire van Elton John woordelijk meezingen.

Met niemand kun je zulke rare grappen maken

Doordat jullie de eerste jaren van je leven bijna alles samen hebben meegemaakt, deel je een enorm reservoir aan gezamenlijke herinneringen én een gedeeld gevoel voor humor dat niemand anders helemaal begrijpt. Want anderen kennen niet die rare buurman die jullie altijd begroette met ‘Hallo ja daaag’ of de levenswijsheden van jullie oma. En daarbij: met niemand anders heb je zoveel afleveringen van Theo en Thea gekeken.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Cadeau: Happinez notebook

Met niemand anders kun je zo lekker ruziemaken

Ruzie maken kan met niemand zo goed als met je zus. Je vriendinnen konden op de fiets stappen naar huis als je te ver ging (‘ja, dóei’) maar bij je zus wist je dat ze toch wel bleef. Dat is waarschijnlijk nog steeds zo, ook nu jullie niet meer in hetzelfde huis wonen. En ja, met haar moest je concurreren om de aandacht van je ouders, waardoor jullie nog steeds jaloers op elkaar kunnen zijn. Niemand anders kan je zo het bloed onder de nagels vandaan halen (en dat denkt zij vast ook over jou).


Niemand heeft je zoveel geleerd over vergeven en vergeten

En vervolgens maakten jullie het toch wel weer goed. Door elkaar in de armen te vallen, of misschien door na een tijdje silent treatment gewoon weer naast de ander te gaan zitten voor de tv, alsof er niks gebeurd was. Schelden, schreeuwen, knokken, en weer door.

Niemand is zo lief voor je kinderen (als je die hebt)

Er zijn weinig dingen zo bijzonder om als zussen mee te maken, dan de geboorte van een kindje. Jij wordt de suikertante van haar zoon, of zij die van jouw dochter, en daarmee krijgt jullie band een nieuwe dimensie.

Niemand is er zo onvoorwaardelijk voor je

Hoe heftig zussenruzies ook kunnen zijn en hoe lang ze ook kunnen duren, uiteindelijk is je zus er voor je. Ze belt je of springt in de trein als ze van je moeder hoort dat het even niet gaat en zet dan het oud zeer opzij. Ze biedt een luisterend oor, geeft je (ongevraagd) advies of gaat gewoon even een eitje voor je bakken.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over familiebanden?

Dit is hoe de band met je moeder jouw liefdesrelaties beïnvloedt.

Volgend artikel
Als je iemand mist: deze brief is voor jou
Als je iemand mist: deze brief is voor jou