Dit zijn de vijf pijlers van echte vriendschap

Dit zijn de vijf pijlers van echte vriendschap Dit zijn de vijf pijlers van echte vriendschap Dit zijn de vijf pijlers van echte vriendschap

Met de een kun je lachen tot je blauw ziet, met de ander voer je de diepste gesprekken en met een derde beleef je de wildste avonturen. Vrienden (en vriendinnen, natuurlijk) zijn er in alle soorten en maten. Maar elke echte vriendschap voldoet aan deze vijf dingen.

Een echte vriend(in) geeft je energie

Je trekt zijn deur achter je dicht en voelt dat je er weer even tegenaan kunt. Omdat je gelachen hebt, een wezenlijk gesprek gevoerd hebt, of gewoon omdat je een paar uur in het gezelschap hebt verkeerd van iemand die je door en door kent. Dat gevoel geven de beste vrienden je. Maakt niet uit of je ze elke week ziet of eens in de paar maanden. Natuurlijk komt het ook wel eens voor dat een van jullie tweeën chagrijnig is of moe, of dat je elkaar even niets te melden hebt. Ook echte vrienden zijn geen supermensen.

Een echte vriend(in) is eerlijk – en wil dat jij dat ook bent

Soms krijg je een blik van je vriend(in) waarvan je precies weet wat die betekent. Dat je iets zegt waarvan je wel weet dat het niet waar is, bijvoorbeeld, of dat je iets aan het doen bent waar je later spijt van krijgt. En soms zègt hij of zij het ook, al zijn er waarschijnlijk niet veel woorden voor nodig. Gewoon omdat je vriend(in) het beste met je voorheeft. Een echte vriend laat je je eigen fouten maken, maar is eerlijk op momenten dat het er toe doet. En dat verwacht hij ook van jou.

Een echte vriend(in) kent ook je lelijke kanten

Hij kent je make-uploze ochtendlook met ontploft haar, weet dat je chagrijnig wordt als je pas laat in de avond kunt eten en hoe je baalt als je geen gelijk krijgt in een discussie. Die dingen vindt-ie af en toe best irritant, maar hij probeert je niet te veranderen. Wel helpt hij je vooruit, door je aan het denken te zetten over hoe het ook kan en je te stimuleren in de dingen die belangrijk voor je zijn.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Met een echte vriend(in) kun je samen zwijgen

Vrienden heb je in alle soorten en maten. Met de een kun je fantastisch stappen, met de ander hang je juist graag onderuitgezakt op de bank. Maar als er een ding is wat de beste vriendschappen – vriendschappen waarin je voelt dat je volledig jezelf kunt zijn – gemeen hebben, dan is het dat je samen kunt zwijgen. Niets zo fijn als een vriend bij wie je stil kunt zijn, omdat je elkaar niet hoeft te vermaken en niets te bewijzen hebt.

Met een echte vriend(in) deel je oneindig veel

Hoe langer (en beter) je elkaar kent, hoe meer je met elkaar deelt. Je hebt niet alleen grote, levensveranderende dingen met elkaar meegemaakt, je hebt ook een reusachtig gezamenlijk archief vol kleine grapjes en anekdotes die je met niemand anders deelt. Die rare opmerking die een buurvrouw ooit tegen jullie maakte, de gekke gewoonten van je ouders, dat moment dat je met een dramatisch bedoelde geste de deur achter je dichtsloeg en de ruzie eindigde in een lachbui. Ralph Waldo Emerson zei het al: ‘It is one of the blessings of old friends that you can afford to be stupid with them.’

Beeld: Unsplash

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over echte vriendschap?

Vriendschaps-numerologie: ontdek het thema van jullie vriendschap.

Volgend artikel
10 manieren om in je vriendschap te investeren (omdat het je gelukkig maakt)
10 manieren om in je vriendschap te investeren (omdat het je gelukkig maakt)