Terug naar overzicht

7 lessen van een Indiase goeroe voor meer rust

Categorie
7 lessen van een Indiase goeroe voor meer rust

Op 10, 11 en 12 mei sta je op het Happinez festival aan de voeten van Indiase goeroe Swami Jyothirmayah waar hij spreekt over de kracht van ademhaling als weg naar innerlijke rust. Een lezing waarin je stil wordt, soms onderbroken door een bevrijdende schaterlach. Waar je ontroerd raakt, en vol energie de zaal verlaat. Wij schatten in: dit wordt een hoogtepunt op het Happinez Festival 2019.

Volgens Swami nemen we alles veel te serieus en vergeten we te genieten van wat er nu is. Daarom pleit hij voor een lichter leven, wat volgens hem begint bij de ademhaling: ‘je eerste hap lucht staat symbool voor het begin van je leven en de laatste adem, dat is het einde’. Met een speciale techniek (Sudarshan Kriya) leer je door ademhaling grip te krijgen op je emoties. Ze gaan niet meer met je aan de haal en jij roept met je ademhaling een emotie naar keuze op, zoals blijheid. Onderzoek heeft aangetoond dat Sudarshan Kriya het losmaken van prolactine stimuleert – een gelukshormoon dat stress verminderend werkt en bijdraagt aan een positief gevoel. Op het Happinez festival geeft Swami meer uitleg over deze techniek.

We delen alvast de zeven stappen naar een gelukkiger leven volgens goeroe Swami.

1 Naar binnen keren

Sluit je ogen, haal adem en voel… dat brengt je terug in dit moment. Volgens Swami zijn we te veel bezig met wat gaat komen, of met wat al is geweest. Elke dag een momentje voor jezelf nemen, dat hoeft geen ingewikkelde oefening te zijn (al mag dat natuurlijk wel). Het zit vooral in eenvoud: gewoon even je ogen dicht en ademen. Zo maak je ruimte voor stilte. En in stilte kunnen de mooiste ideeën ontstaan.

2 Vergankelijkheid

Alles heeft een begin en een einde, zo ook het leven. Dus waarom zou je je tijd verspillen aan zorgen over dingen waarvan je de uitkomst niet kunt voorspellen? Of aan piekeren over het verleden? Door stil te staan bij de beperkte tijd die we hebben op aarde, kun je alles uit het moment halen. Je leeft immers maar één keer. Met die gedachten kun je de angst voor de dood laten varen.

3 Liefde voor anderen

Wanneer heb jij iets voor een ander gedaan, gewoon omdat dat goed voelde? Vaak doen we iets voor een ander met de verwachting dat we er iets voor terugkrijgen. Maar het idee een ander te helpen zou al genoeg voldoening moeten geven. Liefdadigheid kan van alles omvatten: vrijwilligerswerk, je buur helpen met een klus of de deur open houden voor een vreemde: elke kleine, of grote vorm van liefdadigheid maakt de wereld een stukje mooier.

4 “Make the smile cheaper”

Volgens Swami begint een gelukkig leven met een glimlach. Een lach kost niets terwijl het zoveel oplevert: als je een dag zoveel mogelijk probeert te glimlachen merk je dat de mensen om je heen ook vrolijker worden. En dat is dan weer bevorderlijk voor je eigen stemming. Daarnaast heeft glimlachen tal van voordelen voor je gezondheid. Mensen die vaak lachen leven gemiddeld zeven jaar langer en lachen stimuleert de aanmaak van endorfine, wat pijnstillend werkt.

5 Mediteer

Zoek de stilte op door te mediteren. Vijf tot tien minuten is al voldoende volgens Swami, als je er maar tijd voor maakt. Door te mediteren kom je terug bij jezelf en laat je je minder snel meeslepen door stressfactoren. Sluit je ogen en stel je een prachtige plek voor, een mooi bos, een helder beekje: als het jou maar rust brengt. Plaats jezelf in deze setting en kijk om je heen. Wat zie je? Wat ervaar je? Concentreer je op dit gevoel.

6 Blijf leren

Door je geest open te stellen voor nieuwe informatie blijf je altijd groeien. Kijk naar de wereld met een nieuwsgierige blik, blijf ontdekken wat voor bijzonders we elke dag ervaren. Daarmee voorkom je dat het leven aanvoelt als een sleur. Wanneer je erkent dat je nooit bent uitgeleerd, ontdek je het vermogen om je te verplaatsen in anderen. Je ego is niet het belangrijkste: je gaat uit van de kracht van anderen en accepteert dat jouw kracht in een ander gebied ligt. Dat maakt je niet minder, het verbreedt juist jouw inzicht.

7 Ben dankbaar

Sta elke dag even stil bij wat jouw leven rijk maakt. Soms lijkt het leven lastig en onoverzichtelijk. Maar vanuit dankbaarheid ontdek je weer wat je leven allemaal te bieden heeft. Fijne momenten met familie of vrienden, een warme maaltijd op tafel of stromend water, zelfs het leven op zich: het is een geschenk. Ook al lijkt het soms zo vanzelfsprekend.

In het onderstaande filmpje alvast een kleine preview van goeroe Swami:

Swami op het Happinez Festival

Benieuwd hoe de kracht van ademhaling jou meer innerlijke rust kan geven? Kom aan de voeten van goeroe Swami Jyothirmayah staan op het het Happinez Festival in mei en ervaar de kracht van de Sudarshan Kriya.

Door anderen gelezen