Wil je meer geluk in je werk vinden? Volg deze 4 stappen

Fotografie Tekst: Arnaud Collery
Wil je meer geluk in je werk vinden? Volg deze 4 stappen Wil je meer geluk in je werk vinden? Volg deze 4 stappen Wil je meer geluk in je werk vinden? Volg deze 4 stappen

Word je niet meer blij van je werk, maar weet je niet hoe je dat kunt veranderen? Volgens Chief Happiness Officer Arnaud Collery is er heel veel wat je zelf kunt doen.

1. Accepteer waar je nu staat

De beroemde spirituele schrijver Sadhguru zei het al: we zijn zelf verantwoordelijk voor alles wat ons overkomt. Accepteer dat er een reden is waarom jij op jouw specifieke werkplek bent beland. Het leven bracht je daar, dit is waar je nu bent.

Elke dag bepaalt jouw houding hoe de dag loopt. Wat ga je ervan maken? Hoe kun je deze dag net 5 procent beter maken dan de vorige? Het is de kunst om uit te vinden wat jou blij maakt, en je daar op te richten.

Heb je toch het gevoel dat deze baan je niet gelukkig kan maken, en dat de mensen om je heen geen goede invloed op je hebben, maak dan een keuze en wees daar toegewijd aan. Vertrek binnen zes maanden of een jaar – geen excuses meer. Er zijn eigenlijk maar twee keuzes: wees gelukkig, of ga weg.

2. Loop voorop

Emotionele besmetting bestaat echt: de energie van de mensen om je heen heeft effect op jou. Dus ga meer glimlachen, en werk aan je skills in het versterken van empathie. Bouw diepgaande vriendschappen op met een paar mensen. Onderschat nooit de kracht van een kleine groep: samen kun je een organisatie van binnenuit veranderen. Dave Logan, de auteur van ‘Tribal leadership’, adviseert om triades te vormen: groepen van drie mensen die sterk verbonden zijn. Begin klein, maar loop voorop. Passie verspreiden, daar gaat het om.

3. Word de team builder van je organisatie

Nu je hebt besloten om te blijven en aan jezelf te werken, en nu je kleine teams aan het vormen bent, is het tijd om jezelf af te vragen hoe je al die ontwikkelingen kunt overbrengen op de rest van de organisatie. Word een geluksdetective en onderzoek wat werkt in jouw organisatie. Ieder bedrijf heeft zijn eigen ongeschreven regels, blijkt uit onderzoek. Vogel uit welke waarden daarachter schuilgaan. Zijn het de waarden die op de muur staan geschreven, of zijn het eigenlijk heel andere? Welke verhalen verbinden de mensen met elkaar? Organiseer een evenement waar je op een dieper niveau contact met elkaar maakt, bijvoorbeeld door verhalen met elkaar te delen. Dan verspreid je behalve passie ook betekenis.

4. Nomineer een Chief Happiness Officer (of word het zelf)

Al jaren doe ik onderzoek naar geluk en experimenteer ik ermee, en steeds weer kom ik erachter dat er op elke werkplek iemand verantwoordelijk moet zijn voor geluk – of er op die plek nu al geluk aanwezig is, of niet. Soms wordt zo iemand de Chief of Vibe genoemd, of de Chief of Employee Engagement. Ik noem het de Chief Happiness Officer. Op Aruba zijn we al begonnen met een opleiding voor deze CHO’s.

Volgend artikel
Ga niet naar kantoor als je een slechte dag hebt (dit is waarom)
Ga niet naar kantoor als je een slechte dag hebt (dit is waarom)