Zit jij op je plek op je werk? Test het hier

Zit jij op je plek op je werk? Test het hier Zit jij op je plek op je werk? Test het hier Zit jij op je plek op je werk? Test het hier

Uit onderzoek blijkt dat de fijnste en meest effectieve werkomgeving er eentje is waar je weet wat er van je wordt verwacht, kunt doen waar je goed in bent en daar erkenning voor krijgt. Maar is dat bij jou het geval? Aan de hand van deze test ontdek jij of je op je plek zit. 

Ontdek of je op je plek zit

Onderzoekers ontwikkelden een test die je inzicht geeft in hoeverre je op je plek zit bij je huidige baan. Een belangrijk inzicht, want als je op je plek zit kun je jouw werk vol overgave doen. Doe je je werk niet met liefde, dan duurt een werkdag lang en kost het je energie.

 

Achterhaal je motivatie

Naast weten wat er van je verwacht wordt en erkenning kun je nóg dieper in je werksituatie duiken. Bijvoorbeeld door uit te vinden wat jouw drijfveren zijn en in hoeverre die passen bij jouw huidige werk. Je werkt immers met meer energie wanneer je doelen nastreeft waaruit je voldoening haalt. Is dit zo in jouw werkomgeving? Of merk je dat je vaak handelt omdat je druk voelt en anderen wilt pleasen? Zet de doelen die je jezelf deze maand hebt gesteld eens op een rij. Kies vervolgens bij elk doel een van de vier motivatietypen:

  • 1. Externe motivatie
    Je doet iets om een beloning te krijgen of om straf te voorkomen.
  • 2. Geïnternaliseerd motivatie
    Je voelt je verplicht om iets te doen; je voelt je schuldig als je het niet doet.
  • 3. Gecommitteerde motivatie
    Je doet iets omdat je het belangrijk vindt.
  • 4. Intrinsieke motivatie
    Je haalt voldoening uit de werkzaamheden die bijdragen aan het realiseren van het doel.

De uitslag: wat is jouw motivatie?

Heb je veel voor nummer 3 en 4 gekozen? Heel goed! Je doet jouw werk omdat je het belangrijk vindt en er voldoening uit haalt. Jouw motivatie heeft een positief effect op je inzet, doorzettingsvermogen, kans op succes en werkgeluk. Koos je vaak voor nummer 1 of 2? Dan voelt je werk meer als een verplichting, waardoor het je meer energie kost dan dat het je geeft. Dat zal je werkgeluk verminderen. Overweeg van baan te wisselen, of kijk verder: misschien denk je al een poos na over een carrièreswitch. Weet je niet precies wat, alleen dát je iets wilt veranderen? Helemaal niet erg, misschien heb je jouw roeping nog niet gevonden. 

Werk met intentie

Ook als je momenteel niet volledig op je plek zit, kun je voldoening halen uit je werk. Dat doe je door te blijven streven naar het vergroten van je werkgeluk en het in je huidige baan zo leuk mogelijk te maken. Deel je taken op in miniprojecten met duidelijke mijlpalen en zet een intentie voor elke mijlpaal of elke dag. Zo krijg je veel voor elkaar en houd je een goed gevoel over aan alles wat je bereikt. Voorbeelden van werkgeluk-intenties zijn:

  • Ik erken en respecteer mijn grenzen
  • Ik stel vandaag niets uit
  • Ik laat (mijn werk) los zodra ik mijn computer afsluit
  • Ik doe alleen datgene waarvoor ik verantwoordelijk ben
  • Ik haal uit elke werkdag minstens één les
  • Ik onderzoek welk type werk mij diep vanbinnen raakt

Meer lezen over werkgeluk?

Waarom collega’s belangrijk zijn voor werkgeluk.

Volgend artikel
Waarom rusteloosheid inspiratie brengt
Waarom rusteloosheid inspiratie brengt