Zo vind je je roeping (en ontdek je hoe je er geld mee verdient)

Zo vind je je roeping (en ontdek je hoe je er geld mee verdient) Zo vind je je roeping (en ontdek je hoe je er geld mee verdient) Zo vind je je roeping (en ontdek je hoe je er geld mee verdient)

Doe je het werk dat je gelukkig maakt, maar kun je de eindjes nauwelijks aan elkaar knopen? Of levert je baan een prima inkomen op, maar word je niet echt gelukkig van wat je doet? In beide gevallen is de balans zoek. Volgens leiderschapstrainer Hylke Bonnema valt daar altijd wat aan te doen.

Ieder mens heeft een roeping, volgens Bonnema. Dat hoeft niet meteen iets Groots te betekenen, zoals vroeger bij de dominee, die geroepen was om op de kansel te staan. Nee, je roeping kan alles zijn waarvan je diep van binnen voelt: dit wil ik in m’n leven doen. Zodra je weet wat het is, wordt het een stuk makkelijker om de route naar je bestemming (het werk dat je het liefste wilt doen) te vinden. Bonnema schreef er het boek ‘Geld verdienen met je roeping’ over.

Je roeping vinden

Heb je geen idee wat jouw roeping is, dan kun je volgens Bonnema zeven stappen volgen. Een van die stappen is luisteren en keuzes maken. Sommige mensen vinden heel veel dingen ‘best wel leuk’ en hebben moeite met kiezen. Volgens Bonnema is het een kwestie van naar de goede stem luisteren. Niet naar wat je denkt dat van je verwacht wordt, of wat praktisch goed uitkomt, maar naar wat echt bij jou past. En luister ook naar je lichaam: doe je iets dat echt bij je past (of dénk je daaraan), dan voel je je ook fysiek goed.

Die droom verwezenlijken

Ben je erachter waar je hart ligt (je wilt pottenbakken, daklozen helpen, een eigen koffietentje beginnen, fysiotherapeut worden), dan zit er uiteraard ook een praktische kant aan het verhaal. Hoe ga je er je brood mee verdienen? Volgens Bonnema kan een opstelling je daar helderheid over geven. Zit iets je in de weg bij het verwezenlijken van je droom, dan kan een opstelling je laten zien wat het obstakel is.

Hoe dat werkt? Een opstelling (ook wel bekend als familie-opstelling) is een soort toneelstukje, maar dan anders. Er is iemand die jou representeert en er zijn mensen die anderen representeren die belangrijk voor je zijn. Je moeder, bijvoorbeeld. Op de een of andere manier (Bonnema kan het ook niet verklaren) kan de manier waarop de personen in de opstelling zich gedragen, je veel leren over jezelf. De verbinding tot de mensen die het dichtst bij je staan, zegt namelijk veel over jou, is de gedachte. Voel je je bijvoorbeeld sterk verbonden tot je ouders, dan kan het lastig zijn om je eigen pad (roeping) te volgen.


Meer lezen?

In Geld verdienen met je roeping van Hylke Bonnema (Uitgeverij De Zwanen) vind je verhalen over mensen die hun roeping vonden (en ervan kunnen leven), onder wie Happinez-oprichter Inez van Oord. Ook staat erin uitgelegd hoe je zelf, thuis, een opstelling kunt doen. En wil je alles uit je carrière halen? Doe deze 7 dingen dan vooral niet 

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Dit is jouw levensmissie volgens je sterrenbeeld
Dit is jouw levensmissie volgens je sterrenbeeld