Als een knuffel niet kan – troosten op afstand

Als een knuffel niet kan – troosten op afstand Als een knuffel niet kan – troosten op afstand Als een knuffel niet kan – troosten op afstand

Soms zou je niets liever willen dan iemand een knuffel geven. Als dat niet kan – want 1,5 meter afstand houden, want iemand woont ver weg – wat is dan the next best thing

Het zijn de kleine dingen…

Troost zit in kleine dingen. Je hoeft niet altijd lang te bellen, ook een kort telefoontje, berichtje, kaartje verzacht het hart een beetje. Dat laatste misschien nog wel het meeste, want dat kan diegene op de schoorsteenmantel zetten, zodat ie elke dag even herinnerd wordt aan jouw lieve woorden.

Begin zelf

Niet iedereen vertelt gemakkelijk wat er in hem omgaat. Voor een verlegen of terughoudend iemand maak je het gemakkelijker om iets te delen als je zelf vertelt hoe het met je gaat. Niet eindeloos (dan slaat diegene misschien juist dicht), maar gewoon, open en eerlijk. Sluit jouw anekdote af met ‘Hoe ervaar jij dat?’ of gewoon: ‘En hoe was jouw dag?’

Vermijd advies

Als iemand dicht bij je staat, wil je het liefst z’n rotgevoel wegnemen. Dus wat doe je dan: je gaat in allerijl allerlei oplossingen verzinnen – wat altijd makkelijker is voor een ander dan voor jezelf. Maar vaak heeft iemand die somber of down is, vooral behoefte aan een luisterend oor, niet aan een orakel. Probeer dus vooral te luisteren, laat ruimte voor stiltes, toon begrip (‘ik snap heel goed dat je je klote voelt’) en geef pas raad als de ander daar om vraagt.

Bied afleiding

Al die handige digitale hulpmiddelen waarmee je iemands gezicht kan zien tijdens het bellen, maken het ook mogelijk om samen spelletjes te doen of synchroon een film te kijken. In Houseparty kun je bijvoorbeeld het lollige Quick Draw spelen, een soort digitale Pictionary. Niet ingewikkeld, je kunt het een wat ouder iemand ook uitleggen. En met Netflix Party kijk je tegelijk dezelfde film of serie, waardoor je real-time commentaar kunt uitwisselen.

Deel ook je eigen dingen

Troosten betekent niet dat álles nu in het teken van de ander moet staan. Je mag ook ruimte vragen voor jouw verhaal. Als iemand anders het zwaar heeft, is het misschien juist fijn om even afgeleid te worden door iets heel anders. En worstel jij met iets, vertel dat dan ook gerust – troosten kan een wederzijds proces zijn, dat houdt een vriendschap juist gelijkwaardig.

Bied hulp

Troost zit ook in daden. In een bos bloemen, een tas boodschappen of door jou gekookte maaltijd, of in het fiksen van een klein klusje in en om het huis (als dat lukt met genoeg afstand).

Meer Happinez?

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Zo leg je de lat wat lager
Zo leg je de lat wat lager