Gerommel in de verte, een eerste flits en dan die losbrekende donder – sommige mensen vinden het prachtig, anderen doodeng. Dat laatste is niets uitzonderlijks: er zijn heel veel mensen met angst voor onweer (astrafobie). En gelukkig valt er iets aan te doen.
Als je bang bent voor onweer, kan dat je behoorlijk in de weg zitten. Je hebt er bijvoorbeeld een dagtaak aan om het weerbericht in de gaten te houden, past je agenda op het weer aan en durft misschien zelfs niet op vakantie vanwege de mogelijkheid dat er onweer komt. Niet alleen de angst is vervelend, het feit dat die zo’n obstakel vormt in je leven misschien nog wel meer.
Angst voor onweer kan allerlei oorzaken hebben. Het kan zijn dat je van een van je ouders hebt meegekregen dat onweer eng of gevaarlijk is, dat je op jonge leeftijd hebt gezien welke schade onweer aanrichtte (of er een eng verhaal over hebt gehoord). Maar het kan ook zijn dat je in je jeugd een andere nare ervaring hebt opgedaan, en dat onweer bij jou een gevoel van onveiligheid triggert. Wat de oorzaak ook is, je kunt er iets aan doen. Afhankelijk van de ernst van je angst kun je dat alleen doen, of met behulp van een goede therapeut.
Wat je zelf kunt proberen:
1. Stap voor stap het onweer ervaren
Net als bij andere fobieën helpt het als je jezelf stap voor stap blootstelt aan datgene waar je zo bang voor bent. Dat betekent niet dat je meteen voor het raam moet gaan staan, nee, het gaat om kleine stapjes. Luister bijvoorbeeld naar een geluidsopname van onweer – eerst zachtjes, steeds wat harder. Word je daar niet meer heel bang van, kijk dan een filmpje. Allemaal op je eigen tempo.
Op het moment zélf kun je ook kleine stappen zetten. Verstop je je bij onweer in de kast, dan kan een stap zijn dat je de deur van de kast opendoet. Ga je normaal gesproken in de badkamer zitten, probeer dan eens hoe het is op de vloer van de woonkamer.
2. Neem praktische maatregelen
Voor iemand die heel bang is voor onweer, kan het installeren van een bliksemafleider geruststellend werken. Zo’n afleider zorgt dat de energie van de bliksem niet naar een huis kan gaan, maar naar de aarde.
3. Breid je kennis uit
Angst is vaak (voor een groot deel) niet reëel, dus ook al weet je álles over onweer, je kunt nog steeds bang zijn. Toch helpt het wel iets om er het een en ander over te weten. Bijvoorbeeld dat je in een auto veilig bent.
4. Vraag hulp
Ben je echt heel bang bij onweer, dan klinken sommige van deze stappen misschien als ‘makkelijker gezegd dan gedaan’. Maar het is echt mogelijk om van je angst af te komen, ook als het in je eentje niet lukt. Heb je ooit een traumatische ervaring opgedaan die met onweer te maken heeft, dan kun je met behulp van EMDR leren om een ander gevoel bij die ervaring te ontwikkelen: je wordt er langzaam minder bang voor. Ook gedragstherapie kan helpen: daarbij leer je onder begeleiding in fasen te wennen aan onweer.
Meer lezen?
- 9 Dingen waar je heel blij van wordt als je van vogels houdt
- Wifi uit, natuur aan! Deze drie natuurervaringen wil je je kind in elk geval meegeven
- Als je niet van zomerhitte houdt