Wifi uit, natuur aan! Deze drie natuurervaringen wil je je kind in elk geval meegeven

Wifi uit, natuur aan! Deze drie natuurervaringen wil je je kind in elk geval meegeven Wifi uit, natuur aan! Deze drie natuurervaringen wil je je kind in elk geval meegeven Wifi uit, natuur aan! Deze drie natuurervaringen wil je je kind in elk geval meegeven

Ravotten in de modder, in bomen klimmen, waterdiertjes zoeken – lekker spelen in de natuur en natuurervaringen zijn belangrijk voor kinderen. Het is niet alleen goed voor hun ontwikkeling, het is ook gewoon léuk.

Deze drie activiteiten wil je je kind in elk geval een keer meegeven. En doe vooral zelf lekker mee, want natuur is niet alleen goed voor je kind, maar ook voor jou.

1. In een boom klimmen

Ja, een klimrek is óók leuk, maar in een boom klimmen is een heel andere ervaring. Je moet bij elke stap goed nadenken en je balans vinden, steeds kijken hoe ver je kunt gaan. Een boom voelt en ruikt natuurlijk ook heel anders dan een klimrek. Eng idee dat je kind in een boom klimt? Begin dan bij een omgevallen boom.

Er zijn een hoop bossen waar je netjes op de paden moet blijven, maar gelukkig komen er ook steeds meer speelbossen, waar kinderen naar hartelust kunnen ravotten, spoorzoeken en hutten bouwen. Een overzicht vind je hier.

2. Ravotten in de modder

In de modder? Ja, in de modder. Inderdaad, je wordt er ongelofelijk vies van, maar het is ook heerlijk! Én goed voor kinderen – voor hun creativiteit, onder meer, maar ook voor hun afweer. Daarom organiseert IVN Natuureducatie elk jaar in juni een echte Modderdag, zodat zoveel mogelijk kinderen lekker in de modder kunnen spelen. Vies worden mag! Kijk hier voor meer informatie.

3. Waterdiertjes zoeken in de sloot

‘Slootje prutten’, dat is met een schepnetje door de sloot gaan en dan met een vergrootglas bekijken welke waterdiertjes je hebt opgevist. Een bootsmannetje bijvoorbeeld, een klein diertje dat op z’n rug zwemt. Elk jaar aan het eind van juni, zijn er Slootjesdagen en kunnen kinderen door het hele land lekker slootje prutten onder begeleiding van iemand die de namen van al die gekke beestjes weet. Maar slootje prutten kan ook prima op eigen gelegenheid, het enige dat je nodig hebt is een schepnet, een teiltje en een kaart waar de meest voorkomende diertjes op staan. En een slootje, natuurlijk.

Mindfulness aan de waterkant, natuurervaringen voor iedereen

Lekker spelen en ravotten in de natuur, dat is niet alleen leuk, het is ook iets waar kinderen hun hele leven lang plezier van hebben. Met fijne natuurherinneringen en natuurervaringen hebben ze later toegang tot een onuitputtelijke bron van ‘vitamine G’. En nogmaals: doe zelf mee. Oké, misschien gaat die modder wat ver, maar met een schepnetje klooien aan de waterkant, samen met je kind opgaan in het zoeken van diertjes? Zie het als een vorm van mindfulness. Wifi uit, natuur aan!

3 x Kom bij de club

Wil je meer natuurervaringen voor je kind? Bij deze clubs en organisaties vind je volop tips om kinderen mee te nemen de natuur in. Doe als het kan vooral lekker mee. Word je zelf ook vrolijk van!

  • OERRR is de jeugdclub van Natuurmonumenten, voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Kinderen krijgen bij lidmaatschap, afhankelijk van hun leeftijd, een eigen geboorteboom (0-3 jaar), een ontdekkingskist (4-8 jaar) of een survivalpack (9-12 jaar). Activiteiten draaien om onderzoeken (waterbeestjes bijvoorbeeld) maar vooral om lekker spelen. Bijvoorbeeld in een van de speelbossen.
  • De Rangers van het Wereld Natuur Fonds komen op voor de natuur en wilde en bedreigde dieren, niet alleen in Nederland maar ook internationaal. Zo voeren ze bijvoorbeeld actie voor de reuzenpanda en de olifant. Maar Rangers mogen bijvoorbeeld ook wel eens helpen met het schoonmaken van de dierenverblijven in Artisklas in Haarlem. Stoer!
  • Iets oudere kinderen en jongeren (11-25 jaar) kunnen lid worden van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuur (NJN) of de Jeugdbond voor Natuur- en Milieustudie (JNM). Deze verenigingen organiseren het hele jaar door natuurexcursies en (zomer)kampen voor en door jongeren tussen 11 en 25 jaar, onder meer op de Waddeneilanden.

Meer weten?

Meer lezen over buitenspelen? 

Dit zijn de mooiste buitenspeelplekken, plus drie toffe dingen om buiten met je kinderen te doen.

Volgend artikel
Reiki voor kinderen: doe het samen
Reiki voor kinderen: doe het samen