Terug naar overzicht

De kracht van het goede

Categorie
De kracht van het goede

‘De kracht van het goede’ is bedoeld als geestelijk testament van de Dalai Lama, die onlangs zijn tachtigste verjaardag vierde.

Buitenwereld

De Dalai Lama schreef het boek samen met Daniel Goleman, bestsellerauteur van Emotionele intelligentie (1995), waarin Goleman betoogt dat voor je maatschappelijke succes je emotionele en sociale vaardigheid net zo belangrijk is als je IQ. In het boek ‘De kracht van het goede’ vestigen beide schrijvers vooral de aandacht op de buitenwereld.

Vooruitgang

In die wereld ziet de Dalai Lama vooruitgang als het gaat om aandacht voor mensenrechten en het recht op zelfbeschikking, maar maakt hij zich grote zorgen over milieurampen, corruptie en schrijnende ongelijkheid.

Begin bij jezelf

De geestelijk leider pleit dat áls je de wereld wilt veranderen, je bij jezelf moet beginnen. Zo markeerde Marijke Laurense in een recensie in Trouw haar mooiste zin uit het boek: ‘We kunnen elk bij onszelf beginnen, en onderzoeken wie we zijn. Of zoiets eenvoudigs doen als het licht uitknippen als je de kamer verlaat.’ Een mooi streven, dat met de concrete initiatieven die in het boek worden genoemd (van het organiseren van mikrocredieten tot het geven van bijles aan kansarme kinderen) nog eens extra wordt aangemoedigd.

Ben je geïnspireerd? Het boek ‘De kracht van het goede’ vindt je hier. Op de website behorende bij het boek, www.joinaforce4good.org, zijn nog veel meer ideeën te vinden.

Door anderen gelezen