Terug naar overzicht

Lieve Dot: advies aan Vaag persoon

Categorie
Lieve Dot: advies aan Vaag persoon

Het leven gooit je soms plots een andere kant op zodat je even niet weet waar je het zoeken moet. Maar daar is Dot, je reddingsboei in tijden van woelige wateren. Ze geeft je haar eerlijke, maar liefdevolle mening over grote levensvragen, kleine dilemma’s of wringende kwesties, als een zacht duwtje richting wal.

Het werkt heel simpel: jij stelt (geheel anoniem, ondertekend met een pseudoniem naar keuze) een vraag, Dot geeft – elke donderdag- antwoord. En wie Dot is? Dat houden we nog even geheim…

Deze week geeft Dot advies aan een Vaag persoon:

Lieve Dot,

Ken je dat onbestemde gevoel van niet voldoende uit je leven halen? Ik zeg expres niet ‘alles’. Dat lijkt me bij voorbaat te hoog gegrepen. Maar gewoon een beetje meer.

Als ik me dan afvraag wat ik bedoel, snap ik mezelf niet helemaal. Ik heb toch geen reden tot zuchten? Ik heb een lieve man, drie gezonde kinderen, geen echte problemen. Mijn vader zei altijd tegen me dat ik meer moest kijken naar mensen die het slechter hadden dan ik. Daar zou ik gelukkiger van worden dan aldoor maar te streven naar wat ik zag bij anderen, maar zelf niet bezat: mooiere kleren, interessantere vrienden, altijd grappig en gevat kunnen zijn, etc. Enfin, te veel om op te noemen. Ik heb inmiddels echt wel goed begrepen wat hij bedoelde.

Maar toch, nu op mijn veertigste… ergens knaagt het nog altijd. Misschien is het inmiddels een vroege midlife crisis, misschien is het gewoon iets bij wat bij mij hoort, een wat melancholische aard. Maar toch, als ik even niet druk ben, voel ik dat er iets niet volledig is in mij. Het zit niet in de sfeer van een wereldreis willen maken, een groter huis, een andere baan; al dat soort praktische zaken. Nee, het graaft dieper. Misschien heeft het met zingeving te maken, of eigenlijk het gebrek eraan.

Ik heb een tijdje een dagboek bijgehouden, maar ik zat voornamelijk naar het papier te staren en wist niet goed wat ik moest schrijven. Vaag hè, allemaal?

Een vaag persoon

_____________

Lief vaag persoon,

Toen ik een jaar of zes, zeven was hadden we met Oud en Nieuw een kaars op tafel staan in de vorm van het jaartal dat bijna voorbij was. Rood, met glitters, en op elk cijfer een lontje. Al weken was ik erdoor gefascineerd. Toen het op oudejaarsavond daadwerkelijk op stond te branden bemerkte ik een vreemd gevoel. Misschien zou ik het nu de melancholie noemen waarover jij schrijft. Ik besefte ineens heel diep dat dit jaar voorbij was en nooit meer terug zou komen. Ik vermoed dat het mijn eerste, existentiële besef van vergankelijkheid was. Het begin van de zingevings-behoefte. Want als alles zomaar voorbij gaat, waar gaat het dan eigenlijk om? Hoe leef je volledig en vol zin?

Als zesjarige had ik daar geen antwoord op en nu, decennia later, eigenlijk nog steeds niet. Wel heb ik meer ervaring in het mechaniek van geluk en zingeving. En misschien heb je daar wat aan, lief Vaag Persoon.

Allereerst heb ik gemerkt dat ik alleen maar zin kan bereiken via de voorstad van on-zin. Seizoenen van onbestemdheid, het knagen waarover je spreekt, verdenk ik van bondgenootschap met levenslust. Anders gezegd; het één kan niet zonder het ander bestaan. Dag niet zonder nacht, winter niet zonder zomer, lust niet zonder lusteloosheid. Het is een waarheid als een koe, maar hardnekkig vergeetmateriaal.

Momenten van niet zoveel doen en je niet zo bruisend voelen zijn tegenwoordig een beetje bedreigde diersoorten. Er heerst een idee dat je altijd ‘aan’ dient te zijn, vol visie en passie. Alhoewel dat geweldig zou zijn, vraag ik me af hoe realistisch het is. Nood, dood, wanhoop en futloosheid zijn de poorten van vreugde, hoop en zindering. Gebruik die momenten, lief Vaag Persoon, als je even niet druk bent om je onvolledige gevoel te ervaren. En wordt nieuwsgierig naar waar die momenten je toe aansporen. Het lezen van een boek misschien. Het stellen van deze vraag aan mij. Een onvolledig gevoel, volledig gevoeld, kan best vol zijn.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je helemaal vast komt te zitten in een zinloos seizoen. De natuurlijke cyclus kan verstoord raken en dan moet je in actie komen. Ik hoorde laatst iemand zeggen dat je een bepaalde moeite moet doen voor geluk. Niet zozeer om geluk af te dwingen maar om de omstandigheden om geluk te ‘laten gebeuren’ optimaal te maken. Dat vind ik zelf een best opbeurende en praktische benadering van geluk.

Als je in een moeras van ‘is dit alles?’ terecht komt; doe dan iets. Doe moeite voor iets. Onderneem. En niet zomaar iets; doe iets wat je blij maakt. Iets waarvan je weet dat het een knipoog is naar zin. Of dat nu schrijven is, iets voor iemand anders doen, een avondstudie beginnen of je nagels laten verzorgen: maak die eerste move op de kosmische dansvloer. Niets (anders) doen en verwachten dat zin aanklopt op je deur is onwaarschijnlijk.

Dit is hoe ik als zesjarige reageerde op het smeltende kaarsvet -en groeiend besef dat het leven wat ingewikkelder was dan ik voorheen had voorzien. Ik verzamelde het gesmolten kaarsvet en bewaarde het in luciferdoosjes die ik voorzag van een nieuwe wikkel waarop ik het oude jaartal schreef, en het nieuwe. Het was mijn daad van zin geven aan iets wat ik niet begreep. Het onvolledige gevoel wat jij beschrijft. Misschien geen wereldveranderende daad, maar het was mijn dansbeweging naar het mysterie.

Voel je onvolledigheid, lief Vaag Persoon, en maak je move. Aarzel niet om alles uit je leven te willen halen. Dek je niet bij voorbaat in door met ‘voldoende’ genoegen te nemen. Maar besef dat als je flirt met alles er af en toe ook wat ge-niks bij zit. Omarm beiden. Dat is volgens mij de ultieme kunst van zin.

Alle goeds,

Liefs
Dot

Wil je zelf ook je vraag stellen in deze rubriek? Mail dan je dilemma naar lievedot@happinez.nl.

Dot moedigt aan de volgende dingen mee te nemen in je vraag:

  • Vertel wat meer over jezelf. Geef wat context rondom je vraag.
  • Hoe uit dit dwarszittende dilemma zich in de praktijk van je leven? Wat zeg, doe, denk of laat je erdoor? Geef een specifiek voorbeeld.

Klim in je pen, en wie weet zie jij je dilemma binnenkort beantwoord!

Vond je Dots antwoord behulpzaam en wil je het delen? Ook meepraten over deze vraag kan hier.

Door anderen gelezen