Zo herstel je het contact met je innerlijke kind

Zo herstel je het contact met je innerlijke kind Zo herstel je het contact met je innerlijke kind Zo herstel je het contact met je innerlijke kind

Als het kind in jou zich vaak laat zien, met name in relaties, zijn er wellicht onverwerkte kwesties uit je jeugd. Maar als je gaat zorgen voor dat innerlijke kind en alle emoties opnieuw doorvoelt, kun je weer heel worden, en je veilig voelen en geliefd. 

Ooit waren we allemaal kinderen. Maar toen groeiden we op en gingen eruit zien als volwassenen. Het kind van toen is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een perfect gevormde, immer verantwoordelijke volwassene. Althans, zo lijkt het aan de buitenkant. Want soms, als je ertoe uitgenodigd wordt, toont het kind in jou zich weer aan je. Op het moment dat de eerste sneeuw valt en je de drang tot een sneeuwballengevecht niet kunt onderdrukken, of wanneer je niet stil kunt blijven staan op de muziek. Of op het moment dat iemand ongevraagd aan je spullen zit en je een woedeaanval voelt opkomen, of als je overvallen wordt door een diep gevoel van verlating als je hoort dat je partner plots op reis moet.

Die ervaringen kennen we allemaal, maar het kan zijn dat het kind in jou zich vaker laat zien. Vooral als je in je jeugd onveilige of liefdeloze ervaringen hebt gehad, dan trekt het misschien wel veel vaker dan je denkt aan de touwtjes, en niet altijd op een manier die je verder helpt in het leven. In de psychologie wordt dit onbewuste deel dat zich als een kind kan gedragen, het innerlijk kind genoemd.

Onderdrukte emoties

Het innerlijk kind is een deel van je psyche dat het kind reflecteert dat je ooit was. In al zijn kinderlijke onschuld, natuurlijke enthousiasme en creativiteit. Maar ook in al je onderdrukte kinderlijke emoties. Die dingen waarvan je als kind hebt geleerd dat je ze maar beter niet kon voelen als je liefde wilde ontvangen, zoals boosheid, angst, verdriet of jaloezie. We groeien op in een omgeving die erop gericht is ons tot zelfstandig functionerende mensen te maken. Dat heeft een mooie kant, want door te leren dat er grenzen zijn, kun je je evenwichtig ontwikkelen. Maar je leert ook dat emoties of ervaringen die niet maatschappelijk wenselijk voelen, weggestopt moeten worden uit angst om niet geaccepteerd te worden. Zo bouwen we in onze jeugd een afweermechanisme op met eigen patronen en bijbehorend gedrag om te voorkomen dat je je afgewezen voelt.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Je koestert bijvoorbeeld onbewust de overtuiging dat het niet veilig is om te zeggen wat je echt denkt. Of dat het bovenal belangrijk is om andere mensen gelukkig te maken, ook al gaat dat ten koste van jezelf. Of dat je beter onder je eigen niveau kunt werken, omdat fouten maken het einde betekent. Door als volwassene opnieuw contact te maken met je innerlijke kind, kun je de delen uit je kindertijd die om aandacht vragen aan het licht brengen. Het brengt je wellicht bij de werkelijke oorzaak van de uitdagingen die je in je volwassen leven tegenkomt.


Bewuste relaties

De Amerikaanse Sheleana Aiyana is relatie- en spiritueel psycholoog en grondlegger van online platform Rising woman. Ze streeft ernaar mensen te helpen weer in contact te komen met zichzelf en promoot bewuste relaties, waarin beide partners eraan werken zichzelf te helen. Want juist in relaties toont zich het verwonde innerlijk kind.

Sheleana: “Het innerlijk kind is niet een letterlijk kind, het is een metafoor voor een ‘kleine jij’. Het deel van jou dat kinderlijk is gebleven, onschuldig en vol verwondering. Door je innerlijke kind te omarmen, krijg je toegang tot informatie over de dingen die je als kind zo nodig had, maar niet gekregen hebt.”

‘Werken met je innerlijke kind’ kan nogal zweverig klinken, maar het is een gangbare en effectieve methode om trauma te helen, en eventuele blokkades op te heffen. Een therapeut of psycholoog zal het misschien geen innerlijk kind noemen, maar zelfontdekking of schaduwwerk. Want veel van de emoties die als kind onderdrukt zijn gebleven, zoals verdriet en boosheid, worden verborgen in de ‘schaduw’ van je leven, doordat je ze weghoudt van de oppervlakte. De emoties en ervaringen die je als kind onderdrukte, onderdruk je dus nog steeds, omdat je de pijn niet wilt voelen. Eigenlijk is elke vorm van zelfontdekking die je helpt weer in verbinding te komen met het kind dat je ooit was, samen met de ervaringen en emoties die dat kind heeft geleerd te onderdrukken, een vorm van werken met je innerlijke kind.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Sheleana Aiyana deelt een meditatie om het contact met je innerlijke kind te herstellen:

Meditatie

Doe je ogen dicht en verken je lichaam, als je weerstand voelt, adem ernaartoe en laat het los. Stel je nu een veld van energie en licht voor waarin je achteruit reist. Jij bent liefde en licht. Jij bent onschuldig en perfect geboren. Hier kom je jezelf tegen als klein kind. Je leeftijd maakt niet uit, misschien ben je drie of vijf, of wat ouder. Kijk het kleine kind aan en nodig het uit om bij je schoot te komen zitten. Vraag het kind hoe hij of zij zich voelt en luister naar wat het te zeggen heeft.

Zeg tegen je kind: jij bent geliefd. Wat er ook gebeurt, het is nooit jouw schuld. Het was de taak van onze verzorgers om te zorgen dat je veilig was. Jij hebt altijd liefde verdient. Je bent perfect zoals je bent. Ik hou helemaal van jou, van elk aspect. Het spijt me als je je ooit ongeliefd of alleen hebt gevoeld. Neem een moment om de dingen te zeggen tegen je innerlijk kind, waarvan je wilt dat het ze hoort.

Nu is het contact met je innerlijk kind hersteld. Je kunt hier terugkomen wanneer je maar wilt, of wanneer je het gevoel hebt dat je innerlijke kind je nodig heeft. Je kunt het kind laten weten dat je er voor hem of haar bent vanaf nu en dat je zoveel liefde voelt.

Voor je gaat, kun je je innerlijke kind een cadeautje geven om jullie verbinding te bezegelen. Een knuffeldier, een steen of een symbool. Houd het cadeautje dicht tegen je hart en geef het aan je kind. Als je wilt kun je het kind omhelzen en de liefde voelen die stroomt vanuit je hart. Stel je voor dat het kind nu helemaal vol licht en vloeibaar wordt. Langzaam wordt dit licht helemaal in jouw hart opgenomen zodat jullie weer één zijn. Dit is het licht dat je altijd in je draagt. Je hoeft jezelf nooit te bewijzen, je bent helemaal goed zoals je bent. Leg je hand op je hart en keer langzaam terug naar het hier en nu.

Tekst: Sarah Domogala

Dit artikel is ingekort en komt uit Happinez  ‘Vier het leven‘.

Beeld: fotografie door Ellen van Bennekom, styling door Tilly Hazenberg 

Meer lezen over je innerlijke kind?

Zo heel je je innerlijke kind.

Volgend artikel
Rijk zonder miljoenen op de bank, zo doe je dat
Rijk zonder miljoenen op de bank, zo doe je dat