Ben je klaar voor de liefde van je leven? Zo weet je het

Ben je klaar voor de liefde van je leven? Zo weet je het Ben je klaar voor de liefde van je leven? Zo weet je het Ben je klaar voor de liefde van je leven? Zo weet je het

Deze week geeft Dot advies aan Aurora, die twijfelt of ze het aandurft weer actief te gaan daten. ‘Mannen willen maar één ding van mij. Straal ik dat uit of weet ik niet meer hoe ik me moet opstellen?’

Lieve Dot,

Ik ben een 39-jarige alleenstaande moeder van twee prachtige dochters van 14 en 6 jaar oud. Mijn ex-man en tevens vader van beide kinderen is niet actief in hun leven, noch doet hij op geen enkel vlak moeite voor ze. Na veel onderzoek naar waarom hij doet wat hij doet, kom ik uit op dat hij een narcist moet zijn want hoe anders kun je mij en de kinderen zo behandeld hebben al die jaren?

Het vervelende nu is dat ik al een tijdje probeer te daten en het lukt me niet. Of ik denk weer aan mijn ex of ik vind het niet de moeite waard om een avond weg te gaan van mijn dochters. Ik doe niks voor mezelf, want wil alle tijd aan de meiden spenderen en vind mannen niet meer de moeite waard. Bovendien willen ze meestal maar één ding van me. Straal ik dat uit of weet ik niet meer hoe ik me moet opstellen? Wat maakt dat ik het niet meer aan durf of hier telkens in dubio over sta?

Liefs,
Aurora

Lieve Aurora,

Soms is het lastig om een gangbaar verhaal te onderscheiden van je eigen verhaal. Zo gaan de gangbare verhalen over 39-jarige alleenstaande moeders misschien over het vinden van een ander soort man. Een nieuwe kans op liefde. Een minstens even hardnekkig verhaal is dat je als mens, en zeker als ouder, dingen voor jezelf dient te doen. Los van dat, lijkt het krijgen van kinderen mij een minstens achttien jaar durend ‘iets’ wat je voor jezelf doet  (voor wie anders?). Beide verhalen bevatten waarheid, maar hoeven niet noodzakelijk waar te zijn voor jou.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Tijdelijk 10,- korting met code TANTRA10

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

Want dat gevoel krijg ik bij jou, lieve Aurora. Ik proef uit je brief geen verlangen naar een nieuwe man. Je probeert te daten, maar het lukt niet. Als je kan kiezen tussen een afspraakje of een avond met je dochters, dan kies je liever het laatste. Ik zie geen probleem. Chillen op je billen en genieten met die meiden.

Misschien helpt het om duidelijk naar jezelf te worden welke twee uiteenlopende verlangens je gevoel van dubio veroorzaken. Eén verlangen is duidelijk: het verlangen om tijd door te brengen met je dochters, en geen complicerende factor van een nieuwe relatie daarover uit te smeren. Wat het andere verlangen is wat aan je trekt, is aan jou. Is het de idee dat je nu wel weer de hort op moet, iets voor jezelf moet doen of is het een oprechte wens om weer een nieuwe man in je leven te hebben? Als het eerste het geval is, dan verwijs ik graag naar de tweede alinea. Nogal makkelijk. Geen probleem.

Mocht je echt verlangen naar een nieuwe liefde – nu of in de toekomst, dan sta je voor een ander soort uitdaging. Namelijk de Uitdaging der Uitdagingen. Dat is om niet je ervaringen van het verleden te plakken op je heden. Zo knip en plak ik jouw beschrijving van je ex vast aan je opmerking dat je mannen ‘niet meer de moeite waard’ vindt. Ik kan het verkeerd hebben. Maar ik vermoed dat je ervaring met je ex de lens is waardoor je naar nieuwe mannen kijkt. En daar, lieve Aurora, heeft niemand wat aan. Het is niet eerlijk naar jezelf, naar de mannen in je toekomst – en er is zelfs iets voor te zeggen dat het niet eerlijk is om je ex zoveel macht te geven over die toekomst.

Om fris en met een open blik een date aan te gaan klinkt misschien niet radicaal, maar het daadwerkelijk doen is dat wel. Daarom noemde ik het zo-even ook de Uitdaging der Uitdagingen. Je kunt dat soort onbevangenheid niet faken. Je kunt het niet even doen, zoals je je adem even kunt inhouden, om dan vervolgens na drie kwartier een ‘zie je wel’ uit te puffen. Een ander mens met een oprecht open hart en open geest tegemoet kunnen treden, komt van binnenuit. Het vereist nieuwsgierigheid en vrijheid.

Hoe je tot dat punt komt is hoogstpersoonlijk. Er zijn duizenden verhalen over, maar de enige die telt is de jouwe. Je hoeft bovendien niet te haasten. Als je investeert in de belangrijkste relatie van je leven, namelijk die met jezelf, dan zul je weten wanneer je klaar bent om te daten. Vergeet niet dat er minstens evenveel vormen van liefde zijn als de hoeveelheid verhalen erover. Laat de jouwe zichzelf ontvouwen.

Alle goeds,
Liefs
Dot

Wil je alle levensvragen en adviezen van Geertje nog eens nalezen? Het mooiste eerlijke en liefdevolle advies van Lieve Dot werd gebundeld in een boek, dat je hier kunt bestellen.

Over auteur
Geertje Couwenbergh is schrijver, spreker en coach, waarbij ze workshops en lezingen geeft. Ze schreef verschillende boeken over persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en creativiteit, waaronder "Zin", "Life Safari" en "Gelukkig zijn moet je durven". Geertje richt zich op het inspireren van mensen om hun ware zelf te ontdekken en hun volledige potentieel te bereiken. 
Volgend artikel
Waarom het soms moeilijk is om dankbaar te zijn
Waarom het soms moeilijk is om dankbaar te zijn