Dit is het geheim van ‘ze leven nog lang en gelukkig’

Dit is het geheim van ‘ze leven nog lang en gelukkig’ Dit is het geheim van ‘ze leven nog lang en gelukkig’ Dit is het geheim van ‘ze leven nog lang en gelukkig’

John Gottman (1942), hoogleraar Pychologie aan de Universiteit van Washington, behoort tot de tien meest invloedrijke therapeuten van de laatste jaren. Zijn theorie vormt deels de basis voor onze huidige relatietherapie. Wat kunnen we van hem leren?

‘Gelukkige relaties zijn gebaseerd op wederzijds respect en waardering, en genieten van elkaars gezelschap’ – John Gottman

Dit zijn de 3 punten die een relatie sterk maken.

1. Ontdek de wereld van je geliefde

Als je weet hoe de ander zich voelt, waar hij of zij behoefte aan heeft en je op de hoogte bent van elkaars vrienden, versterkt dat een relatie.

2. Richt je op je partner

Romantische etentjes of reisjes maken een relatie niet gelukkig. Het zijn juist de kleine dagelijkse dingen die er werkelijk toedoen. Daarmee laat je zien dat je aandacht hebt voor elkaar, en waardering. Ook zo kun je de romantiek levend houden.

3 Laat je beïnvloeden

Luister allebei oprecht naar elkaar en houd rekening met elkaars mening en gevoelens. Als dat gelijkwaardig is en in balans, maakt dat een relatie sterk.

Bron: ’50 Psychologie klassiekers’, Tom Butler-Bowdon, uitgeverij Thema

Volgend artikel
Toe aan een nieuw begin? Zo laat je verdriet van vroeger los
Toe aan een nieuw begin? Zo laat je verdriet van vroeger los