JOMO: waarom het soms heerlijk is om tijd voor jezelf te nemen

JOMO: waarom het soms heerlijk is om tijd voor jezelf te nemen JOMO: waarom het soms heerlijk is om tijd voor jezelf te nemen JOMO: waarom het soms heerlijk is om tijd voor jezelf te nemen

JOMO: heb jij er al eens van gehoord? Het is de tegenreactie op FOMO (Fear of Missing Out) en staat voor Joy of missing out.

JOMO: waar komt het vandaan?

Op Instagram, TikTok, Snapchat en Facebook worden de hele dag door allerlei gezellige kiekjes gedeeld. Met de constante stroom van prikkels die we dagelijks krijgen, is het niet gek dat we last krijgen van FOMO. FOMO is de sociale angst om iets leuks te missen. En omdat we hier bang voor zijn, checken we de hele dag door onze socials en zeggen we tegen alles ‘ja’, wat weer kan zorgen voor stress, angst en vermoeidheid. Uit onderzoek van Trimbos blijkt zelfs dat 97% van de studenten last heeft van stress, en dat 54% prestatiedruk ervaart. En niet alleen studenten ervaren FOMO; alle social media-gebruikers kunnen er last van hebben. Als tegenreactie hierop is JOMO in het leven geroepen.

Van FOMO naar JOMO

JOMO, Joy of missing out, staat voor ‘een gevoel van geluk en opluchting bij de afwezigheid bij social activiteiten’. Oftewel: je vindt het helemaal niet erg als je er niet bij bent, je voelt je er zelfs goed bij. Bewust ervoor kiezen om vaker ‘nee’ te zeggen en tijd vrijmaken voor jezelf (zónder smartphone), dus. Zo maakt het gevoel van FOMO plaats voor opluchting en blijheid, is het idee erachter. Klinkt goed toch?

Ook Communicatie-studenten Tora Meffert (24) en Joep Theunissen (22) zetten zich in om JOMO onder de aandacht te brengen. Samen beheren ze een Instagram- en TikTok-account, waar ze content delen over de voordelen van JOMO, inclusief grappige en vooral herkenbare memes. Hiermee willen ze anderen inspireren om vaker voor zichzelf te kiezen. Want, zeggen ze: ‘In deze drukke wereld waar we constant met prikkels in aanraking komen, is het heerlijk om soms tijd voor jezelf te nemen.’

JOMO in de Van Dale

Naast het inspirerende initiatief op hun social media-accounts zetten Tora en Joep zich ook in om JOMO als officieel woord in de Van Dale op te laten nemen. Nieuwsgierig geworden? Je kunt hun Instagram-account hier vinden, en je kunt hun TikTok-account hier vinden.

Tip: maak een puzzel om te ontspannen

Een goede puzzel haalt je uit de waan van de dag, prikkelt je geest en laat creativiteit stromen. Dat alles bij elkaar zorgt ervoor dat je een ontspannende flow ervaart. Happinez ontwikkelde in samenwerking met Denksport een puzzelboek waarin je jezelf kunt onderdompelen in spirituele quizzen, zen-makende beeldpuzzels en inspirerende inzichten. Bestel dit puzzelboek nu zonder verzendkosten in de Happinez webshop.

Over auteur
Dagmar Harkema is online redacteur, sterrenbeeld Ram en sinds juni 2020 werkzaam bij Happinez. Ze geeft je graag de beste tips voor een mooie(re) wereld, vertelt je waar je de leukste evenementen kunt vinden, deelt DIY’s en verzorgt de online boekenrubriek.

Meer lezen over de kunst van het nietsdoen?

Een ode aan het niksen (we hoeven niet altijd maar nuttig bezig te zijn).

Volgend artikel
Een pleidooi voor alleen zijn, want het brengt je zoveel meer dan je denkt
Een pleidooi voor alleen zijn, want het brengt je zoveel meer dan je denkt