Lieve Dot: advies aan Twijfelaartje

Lieve Dot: advies aan Twijfelaartje Lieve Dot: advies aan Twijfelaartje Lieve Dot: advies aan Twijfelaartje

Het leven gooit je soms plots een andere kant op zodat je even niet weet waar je het zoeken moet. Maar daar is Dot, je reddingsboei in tijden van woelige wateren. Ze geeft je haar eerlijke, maar liefdevolle mening over grote levensvragen, kleine dilemma’s of wringende kwesties, als een zacht duwtje richting wal.

Het werkt heel simpel: jij stelt (geheel anoniem, ondertekend met een pseudoniem naar keuze) een vraag, Dot geeft – elke donderdag- antwoord. En wie Dot is? Dat houden we nog even geheim…

Deze week geeft Dot advies aan Twijfelaartje:

Lieve Dot,

ik heb een vraag over de liefde. Ik ben (lang geleden) getrouwd met mijn jeugdliefde en achttien jaar later van hem gescheiden. We hadden toen een kindje van twee jaar.

Na de scheiding heb ik een jaar lang het een en ander ingehaald op het gebied van mannen: alleen maar kortdurende contacten dus. Daarna heb ik twee keer een man ontmoet met wie ik het iets langer heb volgehouden. Toch hielden beide relaties niet langer stand dan acht maanden.

Ik heb de afgelopen jaren veel tijd besteed aan persoonlijke ontwikkeling en ben me gaan verdiepen in spiritualiteit. De scheiding is al een flink aantal jaren geleden, maar de juiste persoon ben ik niet tegen gekomen. Mannen waar ik vroeger op viel passen niet meer bij de persoon die ik nu ben. Omdat ik zo in ontwikkeling ben lijkt het haast of er nooit meer iemand bij me zal passen. Nu is voor mij een partner geen must en ben ik heel tevreden met mijn leven: ik kan immers doen en laten wat ik wil en heb een grote vriendenkring. Toch is het ook heel fijn om dingen te delen met
iemand met wie je een intieme band hebt of met wie je samen verder kan groeien.

Ik wil er ook niet dagelijks mee bezig zijn en denk meestal: als het komt, dan komt het. Ook ik ken de ‘law of attraction’. Hoe ga ik hier nu relaxed mee om en trek ik de juiste persoon aan?

Lieve groet,

Twijfelaartje

_____________

Lief Twijfelaartje,

Ik heb met een gele highlighter delen van je brief gemarkeerd. Deze woorden stralen nu terug naar me vanaf het papier:

nooit meer iemand bij me zal passen
eigenlijk wel heel tevreden met mijn leventje
Maar
Ik wil er niet mee bezig zijn
relaxed
de juiste persoon

Met name het drieluik in je laatste alinea spreekt me aan. Je wilt niet dagelijks bezig zijn met het verlangen naar een nieuwe liefde, maar doet het toch, zo lees ik tussen de regels door. Liever pak je het relaxed aan en trek je op spirituele wijze de juiste persoon naar je toe. Ik zie hier drie potentiële obstakels op de weg naar je nieuwe liefde liggen.

Allereerst heeft wíllen dat je je ergens niet druk over maakt van oudsher weinig zin. Sterker nog; mijn ervaring is dat hoe harder je ergens níet mee bezig wilt zijn, des te meer je dat bent. Begin ermee je over te geven aan die wens om, zoals je het zelf verwoord, ‘dingen te delen met iemand waarmee je een intieme band hebt.’ Met wie je ‘samen verder kunt groeien.’ Natuurlijk verlang je daarnaar. Wie doet dat niet? Misschien helpt mijn antwoord aan Student je met het openen naar dit verlangen.

Tweede obstakel is je wens om ‘relaxt’ om te gaan met je zoektocht naar een toekomstige liefde. Ken je iemand die ooit relaxt is geweest als het over romantische liefde gaat? Ik niet. Of het nu voor, tijdens, na, op, zonder of onder de liefdesrelatie is; ‘relaxt’ doet over het algemeen niet mee aan de liefdes Scrabble. Liefde, net als braambossen, is wild en lekker -mits je je erin waagt. Reken erop dat het ‘je leventje’ waar je eigenlijk wel tevreden mee bent, flink zal opschudden. Maar ik vermoed, lief Twijfelaartje, dat dit ook precies is wat je wilt.

Derde punt wat je kan tegenhouden die leuke vent aan de haak te slaan is je idee de ‘juiste’ persoon aan te trekken. Ik weet niet zo goed waar te beginnen hier. Alsof ik rondom een mijnenveld trippel en mijn ingang zoek -zoveel problemen kleven er aan het idee (de illusie zou ik haast zeggen) van De Juiste Persoon. Als ik de drie grootste mijnen zou moeten opgraven dan zouden het deze zijn: allereerst is er niet één juiste persoon voor je. Goddank. Er lopen er waarschijnlijk duizenden rond waarmee jij al die intimiteit en groei kunt ervaren. Ten tweede is elke definitie van ‘juist’ te beperkend voor jouw nieuwe liefde. Er is geen ruimte voor onverwachte wendingen in het idee van een ideale, voorbestemde match. En ten derde; een ideale, juiste persoon of relatie bestaat hoogstwaarschijnlijk niet. Wacht niet op een trein die nooit komt, zeg maar.

Heb je door dat alledrie de punten die ik noem een bepaalde verschuiving van je verwachtingen zijn? Een innerlijk uitbreiden en openstellen? Als je het dan toch over de wet van aantrekkingskracht hebt zet ik ze even voor je op een rijtje:

Jij nu:

Ik ben tevreden met mijn leventje
Ik wil niet veel mee bezig zijn met een nieuwe liefde
Ik wil de juiste persoon aantrekken

Dat is niet echt bepaald een knipoog naar de Flirt-Godin, of wel? Je law of attraction geeft je blijkbaar precies wat je uitstraalt.
En stel je nu eens voor wat er gebeurt als je je overgeeft aan hoe je je volgens mij óók voelt:

Ik zou graag een nieuwe liefde ontmoeten
Ik ben bereid er veel mee bezig te zijn
Ik sta open voor verassingen

Welke van de twee rijtjes voelt meer waar? Aantrekkelijker voor het lot, jezelf én je toekomstige man?

Gooi de deuren en ramen van je verlangen open, lief Twijfelaartje. Twijfel niet langer. Maak jezelf niet te druk over spirituele ontwikkeling en of er iemand is die dat kan bijbenen. Natuurlijk is die er. Het enige wat jij moet doen, is de deur van je hart van het slot te halen en alvast op een kiertje zetten waardoor hij überhaupt binnen kan komen.

Alle goeds,

Liefs
Dot

Wil je zelf ook je vraag stellen in deze rubriek? Mail dan je dilemma naar lievedot@happinez.nl.

Dot moedigt aan de volgende dingen mee te nemen in je vraag:

  • Vertel wat meer over jezelf. Geef wat context rondom je vraag.
  • Hoe uit dit dwarszittende dilemma zich in de praktijk van je leven? Wat zeg, doe, denk of laat je erdoor? Geef een specifiek voorbeeld.

Klim in je pen, en wie weet zie jij je dilemma binnenkort beantwoord!

Vond je Dots antwoord behulpzaam en wil je het delen? Ook meepraten over deze vraag kan hier.

Volgend artikel
De kracht van het goede
De kracht van het goede