Terug naar overzicht

Waarom mindfulness en rode lippenstift prima samengaan

Categorie
Tekst
Susan Smit
Waarom mindfulness en rode lippenstift prima samengaan

‘Ik zou me anders presenteren als je als romanschrijver serieus genomen wilt worden,’ schreef iemand laatst onder een nogal feestelijk gedecolleteerde selfie op mijn Instagram. Minder vrouwelijk en sexy, bedoelt de reageerder natuurlijk, en meer ingetogen en serieus.

Zo’n opmerking ontlokt mij altijd gegrinnik en een restantje ergernis, omdat ik het al een tijdje (om precies te zijn zeventien jaar) hoor, sinds de verschijning van mijn eerste boek. In die jaren klonk dezelfde kritiek trouwens ook in de alternatieve, spirituele kringen waarin ik me begaf en waar ik over schreef: de auteursfoto op mijn boeken over levenslessen, met make-up en geföhnde haren, zou wijzen op het uitblijven van enige vorm van verlichting.

Rode lippenstift

In de Now Age is dat allemaal voorbij, zo merk ik om me heen. Na een meditatieklasje je hoge hakken aantrekken is helemaal oké en naar een lezing over mindfulness gaan met rode lippenstift? Who cares. Niet langer wordt gedacht dat het lichaam, met alle versieringen die je erop wenst aan te brengen, bewustwording hinderlijk in de weg staat. Het lichaam mag gevierd worden, het vrouw-zijn tot in alle uithoeken verkend en genoten. Het laatste overblijfsel van onze joods-christelijke wortels, waarin zinnelijkheid en ijdelheid zondes zijn, is zo goed als verdwenen.

Maar nu nog die laatste horde op het ‘serieus genomen worden in je vak’-gebied door, laten we eerlijk zijn, vooral oudere mannen. In die bevolkingsgroep is er veel moeite om uiterlijk en inhoud bij vrouwen naast elkaar te zetten als een acceptabele combinatie, vermoedelijk omdat ze in hun hoofd in een ander vakje passen. Het vakje ‘lekker wijf’ is een ander vakje dan ‘intelligente vakvrouw’.

Ik vind ijdelheid echt prima passen naast elke vorm van intellectuele ontwikkeling. Ik kan nog steeds nadenken met mascara op, een literaire passage schrijven na een rondje sportschool en iets zinnigs zeggen met zojuist gegloste lippen. Al het blondeermiddel dat ik de afgelopen decennia in mijn haar heb gesmeerd heeft mijn hersenen niet aangetast.

Coltruien dragen

Dus wat te doen met die hardnekkige neiging om uitbundige vrouwelijkheid gelijk te stellen aan domheid? Te meer omdat de oudere mannen die er veelal last van hebben bovengemiddeld veel macht hebben? Mijn antwoord, nadat ik in dit stukje even hardop heb mogen nadenken, is dit: niet zo veel, eigenlijk. De meeste mensen weten heel goed dat er massa’s vrouwen zijn die er leuk uitzien en wat kunnen. Coltruien gaan dragen zou capitulatie zijn. Ja, die oudere mannen zitten soms op machtige posities. Maar ze nog meer macht geven door onszelf te beknotten, dat zou pas echt dom zijn.

Meer over spiritualiteit en beauty

Niks mis met een beetje aandacht voor de uitwendige mens. Zo maak je zelf de fijnste gezichtsverzorging met edelstenen. En ter inspiratie: zeven lessen over schoonheid van filosoof en dichter John O’Donohue.

Door anderen gelezen