Boterhammen en broodjes eet je met je handen. De sprinkels chocoladehagel die overblijven op je bord. Kipkluifjes eet je met je handen. Net als patat. Maar waarom zou je niet ook een keer rijst of spaghetti met je handen eten? Gewoon doen. Misschien wat onwennig in het begin, maar met je handen eten heeft echt voordelen.
Vijf redenen om het in elk geval een keer te proberen (en met kinderen is het helemaal feest!).
Met je vingertoppen je eten pakken betekent dat je je tastzin gebruikt, en dat zorgt voor een compleet andere ervaring dan dat er bestek tussen jou en je voedsel in staat. De temperatuur van het eten, de textuur, hoe zwaar het is – je vóelt je eten voordat je het in je mond stopt. Mohammed Benzakour legde in NRC prachtig uit waarom het zo fijn is om met je handen te eten: hoe meer zintuigen, hoe groter de lust.
Oude vedische wijsheid: ‘Eating food with your hands feeds not only the body but also the mind and the spirit.’
In veel landen is het heel normaal om met je handen te eten. Culinair recensente Hiske Versprille schreef in de Volkskrant over een Ethiopisch-Eritrees restaurant, waar je ook met je handen eet, en geeft een hele fijne uitleg over de verschillende gerechten. Met je handen eten is net zoiets als met stokjes eten: misschien ben je het van huis uit niet gewend, maar het is altijd handig als je het kunt.
Waarschijnlijk omdat je je meer bewust bent van wat je eet. Het is eigenlijk eigenaardig dat ‘met je handen eten’ door veel mensen ongepast wordt gevonden, want het eten smaakt veel beter op die manier, vindt Arun Venugopal, die in dit filmpje uitlegt waarom. ‘Het is heel onpersoonlijk, om met bestek of stokjes te eten,’ is een mooie uitspraak van zijn vader die hij aanhaalt. (Test het zelf: eet een keer chips met mes en vork.)
Als je met je handen eet, kun je nauwkeuriger inschatten wat je nodig hebt om je honger te stillen. Zeker als je samen eet van een grote schotel, en niet van aparte borden, eet je vanzelf precies wat je nodig hebt. Als je voedsel met je vingers opschept, eet je niet snel teveel, misschien ook omdat je kleinere happen neemt. (Let op, dit geldt voor gezonde maaltijden hè, met rijst en groente en zo. Bij chips, hamburgers en patat is het een ander verhaal.)
Altijd maar dat gehannes met mes en vork. Kinderen vinden het geweldig als ze een keer niet netjes hoeven te eten. En het is nog goed voor ze ook, er is zelfs een methode voor ontwikkeld: de Rapley-methode houdt in dat je jonge kinderen geen gepureerde hapjes geeft, maar ze aanmoedigt om zelf ‘uit het vuistje’ te gaan eten, en voedsel te onderzoeken door eraan te voelen, ruiken, proeven en desnoods het op de grond te smijten (kijk, zwaartekracht!). Volgens voorstanders leren kinderen op deze manier beter kauwen en eten ze later gemakkelijker met de pot mee. Het wordt een heerlijke kliederboel, maar dat was het toch al. Let op: je moet natuurlijk altijd alert zijn dat je kindje zich niet verslikt.
Met je handen eten gaat goed met rijst, maar als het om plezier en extra zintuigelijke ervaring gaat, kun je natuurlijk ook best spaghetti met je handen eten. Een schaal met kerstomaatjes, paprika en andere groenten in stukjes is een gemakkelijke om mee te beginnen.
Met je handen eten is een eenvoudige manier om een gewone maaltijd onvergetelijk te maken (en de routine doorbreken is trouwens ook goed voor meer creativiteit). En bevalt het? Doe het dan een keer per week, of een keer per maand. Have fun!
Welke omslag hoort bij jouw leeftijd? Lees meer
Maak vandaag de balans op van het afgelopen jaar. Lees meer
Aartsengelen kunnen overal tegelijk zijn. Je kunt ze daardoor altijd aanroepen. Lees meer
Wil jij de kracht van de nieuwe maan ervaren? Lees meer
Je naamgetal biedt inzicht in je persoonlijkheid. Lees meer
Als je hulp nodig hebt, hoef je er alleen maar om te vragen… Lees meer