Quality-time met jezelf is geen overbodige luxe

Quality-time met jezelf is geen overbodige luxe Quality-time met jezelf is geen overbodige luxe Quality-time met jezelf is geen overbodige luxe

Heb jij deze week al quality-time met jezelf ingeboekt? Bewust tijd vrijmaken voor ontspanning is geen overbodige luxe, maar een essentieel onderdeel van een vol en gelukkig leven.

Goed voor jezelf zorgen is een van de belangrijkste voorwaarden voor een vol en gelukkig leven, dat weten de meeste mensen wel. Maar wat houdt dat ‘goed voor jezelf zorgen’ eigenlijk precies in? Voldoende bewegen, natuurlijk. Gezond eten en voldoende water drinken is ook essentieel. En dan is er natuurlijk nog het belang van slaap, ontspanning en een sociaal vangnet. Maar er is meer. Hoe belangrijk sociaal contact met vrienden en familie ook is, het is ook essentieel om tijd voor jezelf te hebben. En dan bedoelen we niet het in je eentje stofzuigen van de woonkamer of alleen achter de laptop mails versturen, maar echt vrij zijn. Tijd waarin je niet anders hoeft dan ontspannen, opladen en resetten.

Oerbehoefte

Die ‘quality-time’ is vaak een van de allereerste dingen die erbij inschieten als we het druk hebben. Vaak zetten we onze eigen behoeftes aan de kant voor anderen, of dat nu onze partners, kinderen, vrienden of familie zijn. Dat is natuurlijk heel nobel. Maar we vergeten vaak dat die vrije tijd geen overbodige luxe is, maar een essentieel onderdeel van een gelukkig leven. Volgens psychologen levert het bovendien tal van voordelen op. Het zou onze concentratie en productiviteit verbeteren, onze relaties versterken en bovendien geeft het ons voldoende tijd om op te laden en na te denken, wat weer kan helpen bij het oplossen van problemen.

Nooit meer iets van Happinez missen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Gratis mini-challenge Mindfulness

Wil je meer in het hier en nu zijn?
  • Ontdek in 3 dagen alles over mindfulness

  • Krijg praktische tips en handvatten

  • Ontvang de eerste mail 19 april

25 uur vrije tijd

Helaas wijzen andere onderzoeken uit dat we nog niet heel erg goed zijn in het tijd inboeken voor onszelf, zeker als we een gezin hebben. Volgens een Amerikaans onderzoek hebben vaders zo’n 28 uur vrije tijd per week en moeders zo’n 25 uur. Bijna eenderde van de ondervraagden geeft aan dat ze niet genoeg privacy of tijd voor zichzelf hebben. En dat is zonde, want het zorgt er niet alleen voor dat we de hierboven opgesomde voordelen mislopen. Een studie van de Universiteit van Michigan concludeerde zelfs dat een gebrek aan privacy en vrije tijd een grotere oorzaak voor ongelukkige huwelijken is dan een slecht seksleven.

Kwaliteit boven kwantiteit

Oké, tijd voor jezelf is dus belangrijk, maar goed… wanneer dan? Met een overvolle agenda is een vrij uurtje vinden voor jezelf makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig hoeft het heus niet per se veel tijd te kosten. Uit een Britse studie bleek dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit als het gaat om me-time. Al vind je maar een half uurtje per dag waarin je niets anders doet dan wat jij wil. Of dat nu tv kijken, een kop koffie met een vriendin of een yoga-lesje is. Vind je het lastig activiteiten te vinden die je echt leuk vindt? Probeer dan nieuwe dingen uit. Ga op vioolles, word lid van de plaatselijke tennisclub of investeer in een e-reader en richt een leesclubje op met vrienden.

Een leuker persoon

En voel je een schuldgevoel opkomen omdat je ‘niets nuttigs aan het doen bent’, terwijl de vuile was tot het plafond komt en je mailbox op het werk overloopt? Herinner jezelf er dan steeds weer aan dat die tijd voor jezelf geen overbodige luxe, maar een essentieel behoefte is. Het maakt jou uiteindelijk een leukere en betere partner, dochter/zoon, collega, ouder en vriend(in).

Meer lezen over persoonlijke groei?

  • Wil je meer mindfulness in je leven? Doe dít dan vooral niet
  • Zitten je emoties je in de weg? Met deze 6 tips ben je ze zo weer de baas
Volgend artikel
Als kijken naar oud geluk pijn doet, kan deze gedachte een troost zijn
Als kijken naar oud geluk pijn doet, kan deze gedachte een troost zijn