Terug naar overzicht

Ongelukkig in december: zo geef je verdriet de ruimte

Categorie
Fotografie
Tekst Janita Naaijer
Ongelukkig in december: zo geef je verdriet de ruimte

December is de feest – en familiemaand bij uitstek. Maar juist daardoor kun je je in de laatste weken van het jaar ook behoorlijk eenzaam en verdrietig voelen. Voel jij je ook ongelukkig in december? Negeer die emoties niet, maar geef ze de heilige ruimte die ze verdienen.

Dof, leeg of te neergeslagen. Juist in de decembermaand, te midden van alle feestvreugde kunnen verdriet en eenzaamheid zich aandienen. We missen dierbaren die niet meer zullen aanschuiven bij het kerstdiner. We verlangen intens naar een partner of zouden misschien graag wat meer echte vrienden willen hebben met wie we het nieuwe jaar feestelijk kunnen inluiden.

Of je nu in de rouw bent of onbestemde gevoelens van eenzaamheid ervaart die je niet goed kunt plaatsen, geef je emoties de ruimte die ze verdienen.

Het is pas over als het voor jou over is

Emoties zijn er met een reden. Ze hebben bestaansrecht. Soms willen ze je iets vertellen wat je tot dusver over het hoofd hebt gezien. December is een maand waarin de meeste mensen meer tijd hebben voor ontspanning en reflectie, dat kan ervoor zorgen dat sluimerende gevoelens naar de oppervlakte komen. Het hele jaar heb je je bijvoorbeeld gefocust op je werk en pas nu je tot stilstand komt, dient het verlangen naar een partner zich écht aan. In andere gevallen, zoals bijvoorbeeld bij rouw, is de decembermaand een terugkerende periode waarin je een diep gemis ervaart.

Welke situatie ook op jou van toepassing is: onderdruk je gevoelens niet en voel je er niet schuldig over als jij iets minder happy aan het kerstdiner aanschuift. Ook als het gaat om een verlies van lang geleden en je omgeving zich misschien niet al te begripvol afvraagt ‘of het nu nog steeds niet klaar is’. Verdriet en gemis hebben geen houdbaarheidsdatum. Het is pas over als het voor jou over is.

Vreugde en verdriet zijn onlosmakelijk verbonden

Wat kan helpen om ruimte te geven aan gevoelens van verdriet en eenzaamheid, is het vergroten van je perspectief. In de volgende passage uit De Profeet illustreert de Libanese dichter en schrijver Khalil Gibran op prachtige wijze dat vreugde en verdriet onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

(…) Wanneer je opgewekt bent, schouw dan diep in je hart en je ontdekt dat dat wat je eens droef maakte, je nu vreugde schenkt.
Wanneer je bedroefd bent, blik dan opnieuw in je hart, en je zult zien dat je in werkelijkheid weent om dat waar je ooit het meeste van genoot.

Sommigen van jullie zeggen ‘Vreugde is groter dan verdriet’, en anderen zeggen ‘Nee verdriet is het grootste’.
Maar ik zeg jullie, ze zijn onscheidbaar.
Tezamen komen ze, en als de één alleen bij jou aan tafel zit, onthoud dan dat de ander zich op je bed te rusten heeft gelegd. (…)

Meer lezen over omgaan met rouw en verdriet?

  • Lees hier waarom je verdriet meer ruimte verdient
  • Heeft een dierbare verdriet? Dit zijn 7 manieren om een ander écht te steunen
  • Wat als je rouwt zonder iemand verloren te hebben?
  • Deze 8 stappen helpen bij diep verdriet

Door anderen gelezen