Deze acht stappen helpen bij diep verdriet

Deze acht stappen helpen bij diep verdriet Deze acht stappen helpen bij diep verdriet Deze acht stappen helpen bij diep verdriet

Het leven kan soms ondragelijk oneerlijk zijn, helemaal als iemand die je lief hebt komt te overlijden. De complexe en paradoxale gevoelens die je ervaart als je rouwt zijn diep, donker en overweldigend. Deze stappen kunnen je troosten.

In haar boek Grief Works schrijft Julia Samuel verhalen over grote liefdes en groot verdriet, van mensen die dit overkwam en die dit overwonnen. Want rouw is niet alleen een draak die overwonnen dient te worden, het is ook een onbegrepen dier dat geduld en aandacht nodig heeft.

Zonder gelijk afstand te doen van diep verdriet (want dat lukt je toch niet) kunnen deze stappen het leven misschien iets lichter maken. Want als je je draken recht in de ogen aan durft te kijken, lijken ze opeens een stuk minder vervaarlijk.

  1. Vraag jezelf af, wat was je relatie met de persoon die overleed?

De grootste indicator van hoeveel pijn we hebben als iemand wegvalt, is de relatie die we hadden met diegene die overleed en hoeveel liefde je voor die persoon voelde. Hoe belangrijker de rol in je leven, hoe meer je van ze hebt gehouden, hoe groter het gemis.

  1. Vraag jezelf nu eens af: wat is de relatie die je hebt met jezelf?

Je relatie met de wereld en anderen is veranderd door je rouwproces, en ook de relatie met jezelf verandert. Je moet leren om compassie voor jezelf te hebben, te luisteren naar je behoeften, om lief te zijn en jezelf niet onnodig kritisch te bekijken.

  1. Vind een manier om je rouw te uiten

Het helpt om een manier te vinden om je rouw te uiten, die voor jou persoonlijk goed werkt. Er is geen goed of slecht: het belangrijkste is te leren luisteren naar de gevoelens die je hebt.

  1. Zorg dat je genoeg tijd neemt voor je rouwproces

Het is belangrijk om te erkennen dat rouwen langer duurt dan iedereen om je heen verwacht; je kunt het proces niet verkorten. Zorg ervoor dat je jezelf de tijd gunt die je nodig hebt.

  1. Blijf je hoofd en lichaam voeden en voelen

Je hele zijn wordt opgeschud en aangetast door het overlijden van iemand van wie je houdt. Elke gedachte die je voelt heeft een fysiologische invloed op je lijf, en hoe je lichaam aanvoelt heeft impact op wat je denkt.

  1. Ken je eigen grenzen

Als je een levens veranderend verlies ervaart, heeft dat invloed op je werk en op je sociale leven. Het is belangrijk dat je nee leert zeggen. Als je leert om goed nee te zeggen, dan wordt je ja des te krachtiger.

  1. Zoek naar structuur

In de chaos van rouw word je hard uit balans geduwd – alles dat ooit normaal was, voelt nu anders aan. Voeg daarom een of twee vaste rituelen toe aan je dag, waarvan je weet dat je ze zonder problemen uit kunt voeren. Dat geeft je het gevoel dat je een beetje controle hebt over je leven.

  1. Leer om te voelen

Rouw wordt vastgehouden in je lichaam. Als je je ogen sluit en als je je lichaam in ademt terwijl je je focust op de beelden die opdoemen, kan dat enorm ontspannen. Zo kun je je op elk moment proberen om jezelf tot kalmte te manen.

Meer lezen

Meer verhalen over rouw, verdriet en liefde lees je in Grief Works, van Julia Samuel.

Volgend artikel
Dit is het geheim van een lang en gelukkig leven
Dit is het geheim van een lang en gelukkig leven