Ontdek de kracht van jouw levensverhaal

Ontdek de kracht van jouw levensverhaal Ontdek de kracht van jouw levensverhaal Ontdek de kracht van jouw levensverhaal

Wil je meer betekenis ervaren in je leven? Het vormgeven van jouw levensverhaal is een belangrijke manier om dat te doen. Storytelling, noemt filosoof en psycholoog Emily Esfahani Smith dat.

Je eigen verhaal vertellen vraagt om reflectie. Emily raadt aan om er tijd voor te reserveren, bijvoorbeeld een paar keer per week een kwartier om over je leven na te denken of te schrijven. Je kunt als volgt te werk gaan:

1. Probeer je leven in hoofdstukken te verdelen

Hoeveel hoofdstukken zijn er? Wat is de titel of het thema van ieder hoofdstuk? Wat maakt elk hoofdstuk uniek? Welke hoofdstukken gaan er nog volgen? Waar wil je dat het laatste hoofdstuk over gaat?

2. Als je terugkijkt op je leven, wat waren de grote keerpunten?

Wat waren de hoogtepunten en wat de dieptepunten? Hoe hebben die ervaringen je veranderd? Wat heb je ervan geleerd? Ben je ze nog steeds aan het verwerken?

3. Bezin je op de plekken die een belangrijke rol hebben gespeeld in je ontwikkeling.

Bijvoorbeeld waar je bent opgegroeid, waar je hebt gestudeerd of waar je je partner hebt ontmoet. Terwijl je aan deze plekken denkt, vraag jezelf eens af: waarom waren deze ervaringen zo van betekenis voor mij? Hoe hebben ze je veranderd? Hoe zou je leven eruit hebben gezien als je ergens anders zou zijn opgegroeid of naar een andere school was gegaan? Hoe voelt het om in gedachten terug te zijn op die plekken?


Zo zie je het grotere geheel

Storytelling is hard werken. Soms moet je een ervaring een aantal keer onderzoeken voor je kunt inzien hoe deze in de grotere lijn van je leven past. Uiteindelijk is al dit werk het waard, want dit persoonlijke zingevingsproces brengt inzicht, wijsheid en zelfs een mate van innerlijke vrede.

Beeld: fotografie door On A Hazy Morning 

Meer betekenis aan je leven geven?

Emily Esfahani Smith deelt vier ‘pilaren van betekenis’ die kunnen helpen.

Volgend artikel
Huilen is oké – en ook nog eens gezond
Huilen is oké – en ook nog eens gezond