De kracht van woorden De kracht van woorden De kracht van woorden

Woorden kunnen onder je huid zitten. Een opmerking kan je hoofd nachtenlang overuren laten maken. Maar lieve woorden kunnen je huid ook doen gloeien, en aan die woorden kun je soms nog jarenlang terugdenken. Woorden hebben een enorme kracht.

Het woord ‘fantastisch’ kan bijvoorbeeld een sombere sfeer in één klap positiever maken. En een negatieve gedachte over jezelf laat je hoofd en schouders letterlijk hangen. Je kent misschien het experiment dat de invloed van woorden op planten laat zien: als je een plant vertelt dat die niks waard is, sterft hij. Fluister je hem positieve woorden toe, groeit hij als kool.

Wetenschapper Emoto deed uitgebreid onderzoek naar een vergelijkbaar effect van woorden op water, waar wij voor 70% uit bestaan. Ontdek in dit artikel hoe jij je woorden zo kunt inzetten dat je jezelf ermee ondersteunt.

1. Spanning en onzekerheid: verhoog je energie

Onze energie strekt tot ver buiten ons lichaam en is dus vatbaar voor veel meer dan ons tastbaar beïnvloedt: woorden bijvoorbeeld, gezegd of ongezegd. Als jij alleen al over jezelf dénkt dat je iets niet kunt of verdient, dan heeft dat zijn uitwerking op jouw energie. Je kunt spontaan moe of zelfs ziek worden. Juist op momenten van onzekerheid (eerste date, optreden, sollicitatiegesprek) is het essentieel dat je jezelf ondersteunt met positieve woorden om je energie te verhogen. Schrijf voor jezelf op wat jou zo leuk en getalenteerd maakt en lees het hardop aan jezelf voor. En nee, dat is niet lastig of arrogant om over jezelf te zeggen, want als je er niet (stiekem) van overtuigd was, zou je die spannende stappen niet zetten.

2. Ongezouten mening: zoom even uit

Stel, je komt in een situatie die om wat voor reden dan ook een negatieve uitwerking op je heeft. Dat wil je misschien van je af praten of schelden, maar het enige wat je daarmee doet, is je eigen energie naar beneden brengen. Dit betekent niet dat je als een unicorn met een roze zonnebril op door het leven hoeft te gaan, maar wat je wel kunt doen, is azijn met honing vermengen. Duurde een lezing te lang en was het saai? Focus je op een lekkere kop koffie op het station. Maakt je vriendin een opmerking die je raakt? Benoem het meteen of stap even uit de situatie. Verleg eerst je focus en ga daarna na wat de situatie met je doet. Dit doe je niet voor de goede vrede, dit doe je voor je eigen welzijn.


3. Roddelen en cynisme: zet je harnas af

Sommige dingen zijn heel erg vervelend (en daar kun je legio andere woorden gebruiken). Maar hoe zwaarder je iets benoemt, hoe erger het wordt. Sommige situaties zijn zoals ze zijn; daar moet je het mee doen. En datzelfde geldt voor mensen. De neiging om te roddelen en te klagen, is zo aanlokkelijk – en het kan op zijn tijd ook geen kwaad -, maar realiseer je wel dat je daardoor in een loop terecht komt. Dus: maak dingen bespreekbaar, doorvoel het en haal de lading er vanaf. Heeft je schoonmoeder weer iets onaardigs over je gezegd? Dat komt binnen, hoe vaak het ook al gebeurd is. Láát het binnenkomen. Cynisme en roddelen zijn een harnas. Niks mis mee, maar op momenten van geraaktheid is er maar één ding essentieel: help jezelf. Wees lief voor jezelf en omring je vooral met mensen die jou zien en accepteren.

Meer weten?

Meer inzichten lezen?

Wat we van goden en godinnen kunnen leren.

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.
Volgend artikel
Dit is waarom sociale onhandigheid eigenlijk een pluspunt is
Dit is waarom sociale onhandigheid eigenlijk een pluspunt is