Met dit ritueel groei je uit tot de beste versie van jezelf

Door Susan Smit
Met dit ritueel groei je uit tot de beste versie van jezelf Met dit ritueel groei je uit tot de beste versie van jezelf Met dit ritueel groei je uit tot de beste versie van jezelf

Doe deze zeven beloften op de langste nacht van het jaar, en je zult zien dat je sterker en krachtiger zult worden in 2018.

Nu het jaar ten einde loopt, de avonden lang en donker zijn en je gaat terugblikken, wordt het makkelijker om je alledaagse gehannes van een afstand te bekijken. Het wezenlijke dringt zich op en vraagt om je aandacht. Je ziel fluistert en als je kalm bent, kun je haar horen. Je ziel heeft altijd het beste met je voor, kent het grotere geheel en is gericht op jouw groei, maar in het wereldse lawaai gaat haar stem vaak verloren.

Vanuit het perspectief van de ziel is alles wat gebeurt goed en bruikbaar om te groeien.

Een zacht duwtje voor je ziel

Niets is ‘niet de bedoeling’. Toch zijn er momenten dat de ziel ons zachtjes een bepaalde richting op wil hebben, maar we koppig zijn, niet luisteren en de boel in het honderd laten lopen. Dat is menselijk en geen reden om jezelf te veroordelen. Maar dit is wat ik geloof: hoe ontvankelijker je bent voor de leiding van je ziel, die voorbij gaat aan rationele argumenten en ‘zoals het hoort’, hoe gemakkelijker je jezelf kunt ontwikkelen. Als je er ook nog naar durft te handelen, dan zul je vleugels krijgen.

Nieuw: ‘Kristallen by Happinez’

De special (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

In deze laatste dagen voor de langste nacht van het jaar (21 december) wil ik je uitnodigen om, net als ik, een verdrag te sluiten met je ziel. Een eed met je ziel naleven vraagt om toewijding, oprechtheid en overgave, maar het omvat ook gewoon ons onvermijdelijke menselijk falen. Tekort schieten en het steeds opnieuw proberen is wat je belooft.

Doe een belofte aan jezelf

Dit zijn mijn eigen beloften aan mijn ziel (misschien inspireert het je en kun je er zelf nog dingen aan toevoegen):

  • Ik beloof mezelf dat ik mijn levenskracht in dienst zal stellen voor mijn persoonlijke groei, bewustwording en welzijn, en dat van anderen.
  • Ik beloof mezelf mijn lichaam, dat lieve lichaam dat me dient op dit aardse avontuur en geweldige prestaties kan verrichten, met dankbaarheid en mildheid te bekijken en behandelen.
  • Ik beloof mezelf om mijn passionele aard te erkennen en mijn hart te openen om liefde en licht door te laten, stromend naar mezelf, anderen en het leven.
  • Ik beloof mezelf om de glorie te zien van alles wat het leven brengt, ook de dingen die ik nog niet begrijp of die niet zijn wat ik hoopte, in het vertrouwen dat alles wat ik zoek aanwezig is in wat zich aandient.
  • Ik beloof mezelf dat ik niets wat in mij leeft afwijs, maar vriendschap sluit met mijn schaduw en haar met mildheid en begrip in het licht breng en heel.
  • Ik beloof mezelf te luisteren naar mijn eigen stem en dat wat ik te bieden heb met creativiteit, passie en overtuiging de wereld in te brengen.
  • Ik beloof mezelf al wat leeft op deze aarde, en dat met mij verbonden is, te eerbiedigen. Aarde mijn lichaam, water mijn ziel, lucht mijn adem en vuur mijn geest.

Voor het welzijn van allen, en zo zal het zijn.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Dít is wat je kunt leren van je oma (want wijsheid komt met de jaren)
Dít is wat je kunt leren van je oma (want wijsheid komt met de jaren)