Heb jij je soulmate nog niet ontmoet? Zoek niet langer

Fotografie Tekst: Lisette Thooft Illustratie: Bodil Jane
Heb jij je soulmate nog niet ontmoet? Zoek niet langer Heb jij je soulmate nog niet ontmoet? Zoek niet langer Heb jij je soulmate nog niet ontmoet? Zoek niet langer

De club van soulmates, hoe word je daar lid van?

Een soulmate. Wie verlangt er niet naar. Je hoort het mensen weleens zeggen, over een vriend of vriendin, of partner: ‘Hij is echt mijn soulmate.’ Misschien roept het wel een vleugje jaloezie in je op en denk je: waarom heb ik die niet? Waar vind ik hem of haar? Of heb ik misschien allang zo’n verwante ziel in mijn buurt, maar kijk ik erover heen?

Een frisse kijk op zielsverwantschap

Een soulmate is een persoon die we honderd procent kunnen vertrouwen, die woordeloos aanvoelt wat wij zelf voelen. Het kan iemand zijn die zo op ons lijkt dat we twee handen worden op een buik; een spiegelbeeld of een soort verdubbeling van onszelf. Of het kan iemand zijn die ons onvoorwaardelijk steunt, die er altijd voor ons is. Het is een door en door romantisch ideaal, of het nu om een partner gaat of een vriend. Maar het is wel een ideaal waar je je vraagtekens bij kunt zetten.

Want iemand die jou vanaf het begin volmaakt aanvoelt, bij wie jij je meteen helemaal thuis voelt, wil dat soms zeggen dat er niets schuurt of wringt? Dat je een kameraad hebt gevonden zonder scherpe randjes of stekels of onoverbrugbare verschillen? Dat kan alleen als die vriend geen eigen individualiteit heeft, of als hij zijn eigen licht onder een korenmaat zet en zich als het ware om jou heen wikkelt als een lege huls. Nou ja, en dát wordt natuurlijk een broeinest van verdringing waaruit vroeg of laat iets akeligs komt kruipen. Is het ook niet een beetje kinderlijk om te verlangen naar zo’n moeiteloze verbinding? Dat is wat we nodig hebben als baby, maar niet als volwassen en autonoom mens.

Hoe groter de ziel…

Ten slotte: is het wel gunstig voor onze spirituele ontwikkeling om gericht te zijn op moeiteloos contact? Misschien zijn we wel bedoeld om juist het vreemde in de ander te leren waarderen. Om ons hart zo ver open te zetten dat ook het weerbarstige, het schurende en het onbegrijpelijke in een ander mens er mag zijn. Vrede begint als we niet langer over de ander denken als ‘anders’, maar als ‘een van ons’.

Dat vereist een ruime ziel, een ziel met een grote maat, zo te zeggen. In het Engels heet dat zo mooi magnanimous, afkomstig van het Latijnse magna anima: grote ziel, grootmoedig. En wat blijkt, halleluja: hoe groter je ziel, hoe meer mensen je zielsverwant zijn.

Maar hoe werkt dat precies? Dat lees je in Happinez ‘Ontdek je soulmates’.

Waarom je meer dan één soulmate kunt hebben

Het gebeurt: mensen die elkaar ontmoeten en direct weten dat ze voor elkaar bestemd zijn. Maar wist je dat er naast de ‘soulmate’ nog 2 andere typen zielsverwanten zijn?

Volgend artikel
Ontdek je soulmates
Ontdek je soulmates