De moed van imperfectie

Door Susan Smit
De moed van imperfectie De moed van imperfectie De moed van imperfectie

Brené Brown maakte twee lijstjes van dingen die bezielde mensen wel en juist niet doen, op basis van enquêtes en onderzoek. In ‘De moed van imperfectie’ beschrijft Brown hoe ze haar leven vervolgens veranderde.

Brené Brown (bekend van haar bestseller ‘De kracht van kwetsbaarheid’) onderzoekt gedragspatronen en moeilijke emoties en schreef er wetenschappelijke artikelen over. Ze verzamelde duizenden persoonlijke verhalen over bezieling en bezield leven en comprimeerde het tot twee lijstjes van dingen die bezielde mensen wel en juist niet doen. Ze nam een stap terug, bekeek de nee-lijst vol termen als perfectionisme, behoefte aan zekerheid en vergelijken met anderen en besefte dat ze zelf ‘leefde volgens de shitlijst’. Oeps.

Je bent de moeite waard

Brown ging met zichzelf aan de slag en de weerslag van dat proces vormt het boek ‘De moed van imperfectie’. De eerste stap naar een bezield leven is namelijk, zo ontdekte ze, het omarmen van wie je bent en dat de moeite waard vinden. Ze leerde ver weg te blijven van ‘Wat zullen anderen wel niet denken’ en ‘Ik ben pas goed genoeg als…’.

Niet streven naar perfectie

Behalve ontwapenende ontboezemingen biedt Brown een mooie visie over bijvoorbeeld de universele behoefte deel uit te maken van een groter geheel of ‘erbij te horen’. We proberen dat te bereiken door ons aan te passen en te streven naar goedkeuring, maar in plaats van dat dat helpt staat dat het gevoel erbij te horen eerder in de weg. ‘We horen er namelijk pas echt bij wanneer we ons authentieke, imperfecte zelf aan de wereld laten zien.’

‘De moed van imperfectie’, Brené Brown, Lev.

 Susan Smit leest ‘De moed van imperfectie’, Brené Brown, Lev.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Het grote geluksonderzoek
Het grote geluksonderzoek