Terug naar overzicht

Thuiskomen bij jezelf

Categorie
Thuiskomen bij jezelf

Meditatie is een eeuwenoude methode die helpt om je af te stemmen op de bron van vrede in jezelf en blijvend geluk te vinden.

Harmonie

Rust, evenwicht, aanwezigheid… Hoe vaak voel je je volkomen in harmonie met de situatie waar je je in bevindt? Ervaar je het huidige moment zonder in gedachten af te dwalen naar wat is gebeurd, wat zou kunnen gebeuren of wat zou moeten gebeuren?

Veranderende wereld

We leven in een bijzondere tijd, een steeds veranderende wereld die opwindend en inspirerend is, maar die ook een bron van stress en onrust kan zijn. Gelukkig is er een eenvoudige manier om rust, evenwicht en nieuwe energie in jezelf op te wekken: meditatie!

Met deze oefening maak je kennis met meditatie.

Concentratie ontwikkelen

Duur: 5 minuten

Concentratie is de noodzakelijke warming-up voor meditatie. Hierbij gaat het erom al je aandacht te richten op één punt. Een klein object werkt het beste, bijvoorbeeld een kaarsvlam, een bloemblaadje of een stip op de muur. Richt je aandacht op het object door er heel eenvoudig je blik op te laten rusten, zonder bijgedachten. Wanneer gedachten bij je aankloppen (en dat gebeurt aan de lopende band) ga je er niet in mee, maar laat je ze voorbijdrijven alsof het wolken zijn. Als je toch in een gedachte zit, keer dan met je aandacht weer terug bij het concentratie-object. Na verloop van tijd (en veel oefenen) wordt de stroom aan gedachten steeds minder, en je focus steeds sterker. Doe deze oefening dagelijks, het liefst vlak vóór een meditatie.

Uiteindelijk kun je door deze mentale oefeningen geluksgevoel langer vasthouden én het vaker ervaren.

Wil je weten of meditatie iets voor je is? Dan kun je meer lezen over meditatie in het Happinez Meditatie handboek, of beginnen met de cursus Leren Mediteren.

Door anderen gelezen