Verhuizen als je hooggevoelig bent? 7 dingen die je hierbij helpen

Verhuizen als je hooggevoelig bent? 7 dingen die je hierbij helpen Verhuizen als je hooggevoelig bent? 7 dingen die je hierbij helpen Verhuizen als je hooggevoelig bent? 7 dingen die je hierbij helpen

Toen ik tijdens mijn studententijd verhuisde, zat ik op het einde van de dag op de grond omringd door meubels en stapels verhuisdozen. Ik was moe, de dingen die ik nodig had zoals mijn pyjama waren ‘kwijt’ en ik hoorde mijn vriend maar blijven komen met verhuisdozen. Ik raakte zo gefrustreerd van mijn verhuizing dat ik alle spullen het raam uit wilde gooien.

Net zoals één op de vijf mensen ben ik hooggevoelig. Hooggevoelige mensen hebben een gevoeliger zenuwstelsel ten opzichte van niet-hooggevoelige mensen en ervaren prikkels zoals spullen intenser. Misschien geniet je intens van hoe je een schilderij hebt gemaakt, het moment dat je een liefdesbrief kreeg of kijk je er naar uit om met je tekenspullen aan de slag te gaan?

Hooggevoelige mensen zijn perfectionistisch, creatief en hebben een oog voor detail. Dit heeft voordelen, maar kan ook in de weg zitten bij een verhuizing. Gelukkig leerde ik hoe dit anders kon. Mijn inzichten deel ik graag met je!

Inzicht 1: Begin met het einde

Welke spullen heb je de eerste dag nodig als je aankomt in je nieuwe woonruimte? Wellicht wat eten, je toilettas, pyjama enzovoorts. Pak deze spullen in een herkenbare tas of doos in, zodat je een prettige start hebt in je nieuwe onderkomen.

Ontdek ook onze online training Mindful Leven

  • Met mindfulness expert Johan Noorloos

  • Ervaar meer innerlijke rust

  • Alleen in mei: 10,- korting met code MINDFUL10

Inzicht 2: Vraag om hulp

Sommige hooggevoelige mensen neigen ernaar om alles alleen te doen, zodat ze anderen niet tot ‘last’ zijn. Durf hulp te vragen aan familie en vrienden, of een professioneel verhuisbedrijf. Vele handen maken licht werk!

Inzicht 3: Start ruim van te voren met de voorbereidingen

Er zijn verschillende type hooggevoelige mensen: rustzoekers en sensatiezoekers. Met name het type sensatiezoeker kan het verhuizen onderschatten en alles op het laatste willen doen. Dit kan slopend zijn. Begin ruim op tijd: een goede voorbereiding is het halve werk.

Inzicht 4: Ruim op

Hooggevoelige mensen staan extra open voor energie, ook voor spullen. Spullen kunnen je energie geven, maar ook kosten. Verhuizen biedt een mogelijkheid om met een schone lei te beginnen. Waarom zou je spullen met je meezeulen die nu niet meer bij jou passen? Word je écht nog blij van drie haarborstels en de slowjuicer die al een jaar werkloos in de kast staat? Als je nu opruimt hoef je dat straks niet meer in je nieuwe woonruimte te doen en kun je meteen met een positief gevoel starten op jouw nieuwe plek.

Ruim per categorie op: dit helpt je om te focussen. Begin bijvoorbeeld met kleding (zoals sokken), schoenen, boeken, keukenspullen, hobby gerelateerde spullen en administratie. Eindig met spullen die een emotionele waarde hebben zoals foto’s, tekeningen en brieven. Hier vind je nog meer tips die je helpen bij opruimen.


Inzicht 5: Breng overzicht aan

Benut je perfectionisme in je voordeel.

Orden jouw spullen. Pak per kamer je spullen in en geef de verhuisdozen nummers en stickers met wat erin zit. Je kunt gekleurde stickers gebruiken (voor elke kamer een aparte kleur) zodat je snel overzicht hebt van wat waar hoort. Maak ook een totaallijst van jouw verhuisdozen: zo heb je snel inzicht in welke spullen je hebt en wat waar hoort in je nieuwe woonruimte.

Tips:

  • Houd waardevolle en handige spullen zoals medicijnen en gereedschap apart.
  • Houd schroeven bij elkaar.
  • Weet je niet precies hoe de techniek in jouw huis werkt? Maak bijvoorbeeld foto’s van snoeren, zodat je ze straks makkelijk kunt aansluiten.

Inzicht 6: Pak secuur en creatief in

Als hooggevoelig mens heb je een oog voor details. Kwetsbare materialen zoals glas en servies vallen je op: maak hier gebruik van en zorg ervoor dat alles goed is ingepakt.

Hooggevoelige mensen zijn creatief: benut jouw creativiteit. Gebruik bijvoorbeeld je handdoeken om servies in te pakken en je rolkoffer om boeken in te pakken, dat scheelt een hoop gesjouw!

Inzicht 7: Plan ontspanning in

Voorkom dat je uren achter elkaar met verhuizen bezig bent en daardoor overprikkeld of moe raakt. Ontspan geregeld, bijvoorbeeld door te mediteren, yoga of een wandeling. Zo behoud je overzicht, zit je lekker in je vel en blijf je energiek tijdens verhuizen.

Meer weten?

Download het gratis E-book 20 tips voor meer energie voor HSP van Femke de Grijs

Over auteur
Toen Femke de Grijs tijdens haar studie Toegepaste Psychologie uitgeput raakte, ontdekte ze een grote energievreter: hoogsensitiviteit. In haar jarenlange zoektocht naar een energieker leven kwam ze erachter hoe je als hoogsensitieve vrouw energieker wordt. Haar kennis over hoogsensitiviteit deelt ze graag met je via Happinez en in haar begeleiding. Lees meer over Femke.

Meer lezen over hooggevoeligheid?

Zó heb je een prettige menstruatie als HSP.

Volgend artikel
Wat staat jouw manifestaties in de weg? Doe de test!
Wat staat jouw manifestaties in de weg? Doe de test!